Libertate, dreptate şi solidaritate prin responsabilitate, credinţă şi democraţie într-o Românie modernă, prosperă şi fericită.

Initiativa Romania Liberala vrea lista comuna a dreptei sub sigla PPE

May 15, 2013pnt

Vlad MoisescuPreşedintele Consiliului Director al Iniţiativei România Liberală (IRL), Vlad Moisescu, susţine că la europarlamentarele din 2014 formaţiunile de dreapta din România trebuie să aibă o listă comună de candidaţi, sub sigla PPE. “În alegerile europarlamentare trebuie avută în vedere o platformă unică de dreapta, cu susţinerea PPE. PPE este singurul partid de dreapta din Parlamentul European”, a declarat Moisescu, într-o conferinţă de presă. El a adăugat că salută ideea exprimată recent de preşedintele Forţei Civice, Mihai-Răzvan Ungureanu, privind necesitatea coagulării acestei platforme de dreapta la europarlamentare. Moisescu a reiterat că IRL este deschisă discuţiilor cu orice formaţiune de dreapta, inclusiv PDL şi Mişcarea Populară, însă întrebat dacă organizaţia sa va accepta să susţină candidaturile Monicăi Macovei sau Elenei Băsescu, el a spus că nu poate da un răspuns acum, însă întrebarea este “foarte bună”.

Moisescu a arătat că şi la alegerile prezidenţiale IRL poate sprijini un anumit candidat de dreapta, adăugând că dacă activităţile fundaţiei se vor diversifica şi va exista un număr semnificativ de membri, nu este exclusă nici înfiinţarea unui partid.
Pe de altă parte, Moisescu a recunoscut că în ultimele trei săptămâni de la lansarea IRL nu au existat discuţii cu niciuna dintre formaţiunile de dreapta privind colaborări viitoare.

În prezent, IRL a primit peste 2.600 de cereri de adeziune, sunt în curs de înfiinţare 11 filiale teritoriale, iar în perioada următoare se va urmări lansarea oficială a unora dintre acestea, îndeosebi la Timişoara, Constanţa, Vrancea, Prahova, Neamţ şi Paris, în Franţa, precum şi prezentarea unui program economic adresat mediului de afaceri.

Preşedintele Forţei Civice, Mihai-Răzvan Ungureanu, a afirmat pe 27 aprilie că dreapta românescă este fragmentată, iar pentru a avea şanse trebuie să stabilească liste comune la alegerile europarlamentare, un candidat unic la prezidenţiale şi să formeze un partid până în 2016. “Trebuie înţeles că pentru dreapta românescă, pentru a avea şanse, există două proiecte pe termen scurt şi unul pe termen mediu. Pe termen scurt, adică 2014, trebuie să avem listă comună a formaţiunilor politice ale dreptei pentru europarlamentare”, a spus Ungureanu, care a precizat că pe această listă vrea să se regăsească nume atât din Alianţa Dreptate şi Adevăr (FC + PNŢCD), cât şi din PDL, Iniţiativa România Liberală sau din alte partide şi organizaţii de dreapta, cum ar fi Mişcarea Populară. Pe de altă parte, preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat că el crede că reprezentanţii PDL “vor merge singuri la europarlamentare”.

http://www.ziarulprahova.ro/stiri/politica/139205/pentru-alegerile-europarlamentare-br-initiativa-romania-liberala-vrea-lista-comuna-a-dreptei-sub-sigla-ppe

Your rating: None Average: 4 (2 votes)

Comentarii (1)

Pavelescu, apel catre

AurelianPavelescu, apel catre Miscarea Populara si Romania Liberala: Trebuie sa facem o coalitie

Presedintele PNTCD, Aurelian Pavelescu, lanseaza un apel catre Miscarea Populara si Romania Liberala de a intra impreuna cu partidul sau si Forta Civica intr-o coalitie care sa promoveze candidati comuni la europarlamentare si sa sprijine un singur candidat pentru prezidentiale.

Romania Liberala se lanseaza luni, printre membrii fondatori numarandu-se liberalii Calin Popescu Tariceanu si Andrei Chiliman. Invitat la ceremonie, Aurelian Pavelescu va milita pentru ca noua structura sa adere la o larga coalitie a formatiunilor de dreapta, ce ar urma sa mai cuprinda Miscarea Populara, PNTCD si Forta Civica.

"Trebuie sa existe o coalitie care sa grupeze si Miscarea Populara si Romania Liberala si Alianta DA pentru ca noi trebuie sa facem fata unei confruntari cu USL din punct de vedere tehnic. Structurile locale ale USL, care inseamna presedinti de consilii judetene, primari, resursele materiale de care dispun, tot acest angrenaj implicat intr-o batalie electorala a USL, nu poate fi concurat de partide mici de dreapta, fara resurse, din opozitie si fragmentate.

Structurile noastre teritoriale trebuie puse la un loc pentru a face fata unei competitii electorale inegale, de altfel. Foarte repede trebuie sa gasim o solutie pentru unificare", a declarat Aurelian Pavelescu pentru Ziare.com.

Antonescu, despre Initiativa Romania Liberala: E un soi de politica de tomberon

Liderul PNTCD crede ca Romania Liberala isi are locul in coalitia anti-USL pentru ca Tariceanu si Chiliman nu au fost de acord cu asocierea liberalilor cu PSD.

"Aceasta constructie civica (Romania Liberala - n.r.) ii reuneste in primul rand pe adversarii lui Crin Antonescu. Aceasta este o grupare care si-a pastrat o rezerva fata de asocierea cu PSD-ul", a detaliat Pavelescu.

Liderul PNTCD a facut apel la realizarea cat mai grabnica a coalitiei de dreapta, pentru ca se apropie europarlamentarele si prezidentialele.

"Trebuie sa trecem peste orgoliu, pentru a ne opune PSD in competitiile electorale care vor urma. Sunt foarte multi electori liberali care nu au agreat asocierea lui Crin Antonescu cu PSD, care trebuie sa aiba o alternativa.

Trebuie trecut peste anumite rezerve din partea unor partide de centru-dreapta care nu sunt justificate, suntem intr-o opozitie parlamentara dura si situatia in care ne afla ne obliga la colaborare, pentru a crea un pol care sa reprezinte o alternativa pentru electorat. Cea mai grava si cea mai proasta alegere este aceea a mentinerii fragmentarii dreptei. Eu sper sa existe suficienta intelepciune sa trecem peste orice fel de orgolii. Este momentul acestei coagulari, sunt doua momente electorale foarte apropiate care trebuie sa ne gaseasca uniti, europarlamentarele si alegerile prezidentiale, care sunt legate una de cealalta.

In situatia in care partidele de centru-dreapta nu gasesc solutii pentru a participa impreuna la europarlamentare, intr-o formula unificata, este foarte posibil sa existe mai multi candidati la presedintie din partea dreptei. Nu putem merge la europarlamentare divizati iar apoi sa sustinem un singur candidat", a subliniat Pavelescu.

In ce priveste PDL, Pavelescu nu crede ca este deocamdata cazul sa fie invitat sa adere la aceasta coalitie.

"Este prematur sa vedem si PDL ca parte a acestei constructii. PDL va trebui sa-si clarifice problema interna, legata de coeziunea partidului", a punctat Pavelescu.

Initiativa Romania Liberala se lanseaza la 23 de ani de la mitingul din Piata Universitatii

Initiativa Romania Liberala, catalogata "platforma politico-civica", va fi lansata luni de catre liberalii Calin Popescu Tariceanu, Andrei Chlimina, Vlad Moisescu si Diana Tisa. Printre membrii fodatori se mai numara si deputatul Fortei Civice Dan Cristian Popescu.

"Intr-o societate romaneasca marcata de criza economica, institutionala si morala, intr-o societate in care oamenii care produc cel mai mult sunt cel mai putin reprezentati politic, Initiativa Romania Liberala promoveaza valorile liberalismului clasic: libertatea politica a individului, libertatea de initiativa economica, proprietatea privata, responsabilitatea personala, conservatorismul moral si statul de drept", se arata intr-un comunicat de presa transmis de organizatori.

Comentarii recente