Libertate, dreptate şi solidaritate prin responsabilitate, credinţă şi democraţie într-o Românie modernă, prosperă şi fericită.

Voiculescu poate juca liniştit Justiţia pe degete

December 22, 2012pnt

Dan VoiculescuDosarul devalizării Institutului de Cercetări Alimentare, în care liderul PC este acuzat de spălare de bani şi trafic de influenţă, a fost retrimis la Înalta Curte. Doar această instanţă poate judeca parlamentari. Numai că... Voiculescu nu este încă senator cu acte-n regulă şi nu există un termen până la care e obligat să depună jurământul, pentru a-i fi validat mandatul Dan Voiculescu este un maestru al tergiversării dosarelor în Justiție

Preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu (66 de ani), joacă agresiv în meciul său cu justiţia, pentru a tergiversa procesul de corupţie din dosarul devalizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

Deşi a fost ales senator la scrutinul din 9 decembrie, mandatul său nu a fost validat, pentru că nu a venit să depună jurământul. Pe blogul său, Voiculescu a argumentat prin faptul că, în această perioadă, va efectua „un control medical mai amănunţit”, pentru că acum câţiva ani a suferit mai multe intervenţii chirurgicale. Din acest motiv, nu va „participa la activităţile curente”.

Voiculescu nu va depune jurământul de senator anul acesta

Cu toate că Voiculescu nu este, deocamdată, senator cu acte-n regulă, magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis, pe 20 decembrie, să retrimită Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) dosarul ICA, instanţa îndreptăţită să-i judece pe parlamentari. Problema e că, legal, Voiculescu nu este încă parlamentar. De altfel, nici nu există un termen precis în care trebuie să depună jurământul, pentru a-i fi validat mandatul.

Strategii avocăţeşti

Avocatul Daniel Fenechiu, ales deputat din partea PP-DD, a atras atenţia că judecata acestui dosar s-ar putea complica. Tocmai pentru că judecătorul Constantin Marino - Marin a trimis dosarul la Curtea Supremă, deşi lui Voiculescu nu i s-a validat mandatul.

„E o strategie genială. Soluţia este complet nelegală, având în vedere că dobândeşti calitatea de senator doar după ce eşti validat şi depui jurământul.

Probabil va urma un recurs la decizia de declinare a competenţei, care va fi cu siguranţă admis. Dosarul se va întoarce la Tribunalul Bucureşti, se vor mai pierde trei luni...”, susţine Daniel Fenechiu. În opinia sa, acest gen de manevre este permis de regimul inadecvat al imunităţii pentru parlamentari, care le permite să fie judecaţi doar de anumite instanţe CORUPŢIE Dan Voiculescu a fentat, din nou, justiţia. Dosarul devalizării Institutului de Cercetări Alimentare se întoarce la Curtea Supremă

Demisie în vară

În iunie 2012, Dan Voiculescu şi-a dat demisia din Senat. Atunci, magistraţii erau la un pas să dea o sentinţă în dosar. După această mişcare, dosarul său de corupţie a stagnat în ultimele şase luni. Cazul a fost mutat de la ÎCCJ la Tribunalul Bucureşti, iar procesul nu a avansat: nu s-au făcut noi expertize şi nu au fost audiaţi martori.

După ce dosarul va reveni la ÎCCJ, pe Dan Voiculescu îl aşteaptă o altă veste bună: va fi judecat de un alt complet. Şi va fi nevoie de timp pentru ca noii judecători să îl studieze amănunţit. Iniţial, dosarul era pe masa unui complet format din judecători cu experienţă, recunoscuţi prin modul dur prin care sancţionează faptele de corupţie: Corina Jîjîie- preşedinta Secţiei Penale, Lavinia Lefterache - fost director al Institutului Naţional al Magistraturii - şi Mariana Ghena. Noul complet de judecată va fi ales aleatoriu, de către calculator, potrivit procedurii.

Conform procedurii penale, dosarul se reia la ÎCCJ din punctul în care a fost lăsat de către Tribunalul Bucureşti, astfel încât probele rămân în continuare administrate.

Dan Voiculescu, la tribunal în procesul ICA. Judecătorul a sugerat efectuarea unei noi expertize

Ele nu sunt invalidate, dacă dosarul merge la o altă instanţă. Completul care va prelua dosarul poate reaudia, dacă va considera necesar, martorii şi poate administra noi expertize tehnice sau contabile, care ar putea trena judecarea acestui dosar.

Prescripţia

Prescripţia specială din acest dosar este în anul 2018. Voiculescu este acuzat de spălare de bani şi folosirea de către o persoană care îndeplineşte o funcţie într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte folosase necuvenite.

Concret, DNA susţine că privatizarea ICA, finalizată în anul 2003, a fost făcută în folosul liderului PC. Procurorii susţin că el a cumpărat 3,6 hectare de teren şi un hectar de construcţii în Băneasa, la un preţ de 75 de ori mai mic decât cel real. Bunurile Institutului au fost subevaluate, iar Ministerul

Agriculturii a fost păcălit cu suma de 60.482.615 de euro.

PREMIERĂ Inculpatul Dan Voiculescu a stat 15 minute în faţa Tribunalului care îl judecă pentru corupţie. Instanţa: Ministerul Agriculturii este parte civilă

1.500 de zile s-au scurs de la trimiterea în judecată a lui Dan Voiculescu în dosarul ICA

Inculpat de cursă lungă

6 septembrie 2007. Dan Voiculescu demisionează din Senat, după trei ani de mandat;
24 septembrie 2008. Procurorii DNA încep urmărirea penală împotriva lui Dan Voiculescu;
4 decembrie 2008. Dosarul ICA ajunge pe masa judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti;
15 decembrie 2008. Patronul Antenelor îşi începe al doilea mandat de senator
3 martie 2009. Dosarul ICA este trimis la Curtea Supremă, instanţa care judecă parlamentarii;
25 iunie 2012. Dan Voiculescu demisionează, pentru a doua oară, din Senat;
18 iulie 2012. Dosarul ICA se întoarce la Tribunalul Bucureşti;
7 noiembrie 2012. Preşedintele onorific al Partidului Conservator se prezintă pentru prima dată în faţa judecătorilor;
9 decembrie 2012. Dan Voiculescu este reales, pentru a treia oară, senator;
20 decembrie 2012. Tribunalul trimite dosarul la Curtea Supremă de Justiţie.

Dan Voiculescu îşi scoate protejatul de la Agricultură din dosarul de corupţie. Fraudă de 60 de milioane de euro!

Autor: Ionel Stoica

http:// http://www.evz.ro/detalii/stiri/dosarul-de-coruptie-se-complica-voiculescu-poate-juca-linistit-justitia-pe-degete-1016866.html

No votes yet

Comenteaza pe Facebook

Comentarii recente