Libertate, dreptate şi solidaritate prin responsabilitate, credinţă şi democraţie într-o Românie modernă, prosperă şi fericită.

Un partid mic cu o istorie uriasa

September 25, 2012pnt

Iuliu Maniu Mihai PopoviciÎn 1881, se înfiinteaza Partidul National Român din Transilvania. Primul presedinte a fost doctor Ioan Ratiu. (în imagine, Iuliu Maniu, împreuna cu Mihai Popovici, liderul Brasovean al PNT, în 1943)

Memorandistii transilvaneni

Fruntasii PNR au hotarât elaborarea unui „Memorandum” al românilor, adresat împaratului Franz Joseph. Împaratul a refuzat delegatia, semnatarii condamnati la închisoare, iar activitatea partidului interzisa. Dupa reluarea activitatii, în 1905, fruntasii partidului au candidat, ajungând în Parlamentul de la Budapesta. În august 1914, datorita persecutiilor guvernului ungar, PNR si-a suspendat activitatea. Presedintele partidului, Iuliu Maniu, a fost mobilizat si trimis pe frontul din Italia.

Fuziunea partidelor lui Maniu si Mihalache

La 1 decembrie 1918, la Alba-Iulia, Iuliu Maniu este ales pre?edinte al Consiliului Dirigent al Transilvaniei. Dupa alegerile din 1919, împreuna cu alte partide, PNR a constituit „Blocul Parlamentar”, ca­re a numit noul guvern, condus de Alexandru Vaida-Voievod. În decembrie 1918, se înfiinteaza Partidului Taranesc sub conducerea lui Ion Mihalache, presedintele Asociatiei generale a corpului didactic primar. Dupa alegerile din 1926, în care PNR si Partidul taranesc s-au aliat, s-a hotarât fuziunea.

Maniu, tradat de regele Carol al II-lea

Alegerile din 1928, cu Iuliu Maniu prim-ministru, sunt câstigate categoric de PNT cu 77,76%. Întors în tara în urma unui complot politico-militar, printul Carol, devenit Regele Carol al II-lea (8 iunie 1930), nu si-a onorat promisiunile facute lui Iuliu Maniu. În aceasta situatie, guvernul demisioneaza în 8 octombrie 1930. În alegerile din 1931, PNT a ocupat locul al doilea. La 31 mai 1932, dupa demisia guvernului Iorga, taranistul Alexandru Vaida-Voievod formeaza noul guvern.

Esecul guvernului

În 1933, ca urmare a orientarii de colaborare cu Regele Carol al II-lea a pri­mului-ministru Vaida-Voivod, Maniu a demisionat din func­tia de presedinte al PNT. În timpul acestei guvernari, au avut loc miscari muncitoresti la Atelierele Grivita, soldate cu morti si raniti, precum si implicarea unor fruntasi national-taranisti în mari scandaluri de coruptie. Guvernul nu a mai beneficiat de sprijinul PNT si a demisionat în noiembrie 1933. Vaida-Voievod a parasit si conducerea partidului, în locul lui fiind ales Ion Mihalache.

Sciziune la Brasov

Taranistii au pierdut alege­rile din 1933 si 1937 în fata PNL. Scindarea partidului din 1934, a împartit si PNT Brasov. Liderul Brasovean al vai­di?tilor, care au înfiin?at un nou partid – Frontul Românesc, a fost Voicu Nitescu, un cunoscut jurist. La conducerea PNT a ramas Mihail Po­povici, jurist, doctor în drept, fost ministru ?aranist în mai multe legislaturi. Desi era cumnatul lui Vaida Voivod, nu l-a urmat pe acesta în noul partid. Popovici si Vaida Voievod erau casatoriti cu cele doua fete ale bogatului negustor Brasovean Safrano.

Scandal la „Gazeta de Transilvania”

Voicu Nitescu era si proprietarul „Gazetei de Transilvania”, lucru care a dus la ten­siuni în sânul redactiei. În 1934, un adevarat scandal a izbucnit la consfatuirea PNT de la sediul Tipografiei „Gazetei Transilvaniei”, publicatie care îi sprijinea fatis pe „vaidisti”. „Printr-un schimb violent de replici si înjuraturi, seful Sectorului Schei al PNT, domnul Victor Branisce, a fost fugarit de catre profesorul Baboie, exconsilier comunal taranist”, scria presa vremii. A doua zi, a trebuit sa vina de la Bucuresti o delegatie taranista importanta, în frunte cu fostul prim-ministru Vaida Voevod, pentru a aplana conflictul.

Aron Suciu, un presedinte generos

Din 1935, când Popovici a devenit vicepresedintele partidului la nivel national, organizatia din Brasov a fost condusa de Aron Suciu. Aron Suciu, originar din zona Re­ghinului, era un reputat jurist, cu doctoratul în Drept luat la Budapesta. Pe lânga activitatea politica, Suciu s-a remarcat prin donatiile facute Bisericii Greco-Catolice. Actuala Biserica „Buna Vestire” de pe strada Nicolae Iorga, s-a construit pe un teren oferit de acesta. Suciu era, de altfel, un bogat întreprinzator imobiliar. În 1939, a vândut te­re­nul pe care este construita cla­direa telefoanelor (de lânga Corpul „T” al Universitatii) Societatii Româno-Americane de Telefonie.

Iuliu Maniu s-a opus fatis lui Hitler

În 1938, începe dictatura lui Carol al II-lea si toate partidele sunt desfiintate. La 30 august 1940, prin „Dictatul de la Viena”, a fost smulsa Ro­mâniei partea de nord-vest a Transilvaniei. Iuliu Maniu a adresat lui Hitler si Mussolini memorii în care, a declarat ca „poporul român nu va accepta niciodata aceasta hotarâre”. La începutul lunii septembrie 1940, începe dictatura maresalului Antonescu, iar regele Carol al II-lea abdica în favoarea fiului sau, Mihai I. În 27 noiembrie 1940, legionarii îl executa pe profesorul Virgil Madgearu, secretarul general al PNT. Dupa intrarea unitatilor militare germane în România, Maniu a considerat tara sub ocupatie straina. La 22 iunie 1941, armata româna trece Prutul. În august 1941, dupa ce trupele au atins linia Nistrului, Iuliu Maniu s-a opus con­ti­nuarii razboiului.

Alaturi de Regele Mihai

Odata cu spargerea frontului de rasarit si inevitabila înaintare a fortelor sovietice pe teritoriul României, PNT a consimtit sa constituie, sub patronajul Regelui, o alianta cu PNL si PSD, dar si cu comunistii. La 23 august 1944, maresalul Antonescu este arestat la ordinul regelui Mihai. Au urmat doua guverne conduse de militari: Sanatescu si Radescu. La 6 martie 1945, tancurile sovietice impun guvernul Petru Groza, la care se alatura tradatorii taranisti condusi Anton Alexandrescu.

Bagati în puscarie

Dupa razboi, taranistii brasoveni au uitat vechile neîntelegeri, unindu-se în partidul condus de Iuliu Maniu. Juristul Adrian Nicoara, seful organizatiei de tineret a partidului din Brasov, a devenit deputat în urma alegerilor din 1946. Campania elecorala a fost plina de abuzuri si acte de violenta. Desi PNT a totalizat peste 70% din voturi, comunistii si satelitii lor au câstigat prin frauda guvernarea. Hotarât sa faca cunoscuta situatia din România, un grup de fruntasi ai partidului au organizat în graba plecarea din tara. Grupul a fost arestat la Tamadau, în apropierea Bucurestiului, în 14 iulie 1947. Partidul a fost desfiintat, iar Maniu si Mihalache au fost închisi. Si lideri brasoveni ai partidului au fost bagati în puscarii de catre comunisti. Voicu Nitescu a murit în timpul detentiei. Mihail Popovici a fost eliberat în 1955, cu sanatatea distrusa de anii de carcera.

În clandestinitate

În anii 50 si 60, zeci de mii de taranisti mor în închisori. În octombrie 1970, a avut loc la Bucuresti prima reuniune clandestina a fostilor lideri taranisti, organizata de Corneliu Coposu, fostul secretar personal al lui Iuliu Maniu. La 2 februarie 1987, Coposu a reusit sa se întâlneasca la Bucuresti cu Jean Marie Daillet, vicepresedintele Internationalei Crestin Democrate, solicitând înscrierea PNT în rândurile familiei crestin democrate. Dupa revolutia din 1989, la 8 ianuarie 1990, Partidului National Taranesc Crestin Democrat este primul partid în­scris la Tribunalul Bucuresti.

Fondatorul brasovean

Corneliu Coposu (foto) a devenit primul presedinte al PNTCD de du­pa Revolutie. La Brasov, partidul a fost reînfiintat de doi dintre vechii taranisti su­pravietuitori ai închisorilor taraniste, Adrian Nicoara si Silviu Suciu, fiul lui Aron Su­ciu. În 1990, la 44 de ani dupa ce fusese pentru prima oara ales deputat, Adrian Nicoara este din nou ales în primul parlament post-comunist, devenind unul dintre oamenii de încredere a lui milionarului Ion Ratiu, revenit în tara din Anglia, pentru a ajuta la reinstaurarea democratiei. Dupa 1992, conducerea organizatiei Brasov este acaparata de o grupare formata în jurul lui mai tânarului Sorin Lepsa, care devinde presedinte.

Succesul din 1996

La alegerile parlamentare si prezidentiale din 20 mai 1990, PNTCD a obtinut sub 2%. Candidatul la presedintie al partidului, Ion Ratiu, a obtinut 4,29%. În 1992, CDR, din care facea parte si PNTCD, a obtinut peste 20%. Dupa trecerea în eternitate a seniorului Corneliu Coposu, la presedintia partidului i-a urmat Ion Diaconescu. În 1996, CDR s-a clasat pe primul loc, iar presedintia tarii a fost câstigata de candidatul sustinut de taranisti, Emil Constantinescu. Ca deputat de Brasov este ales Ionut Gherasim, secretarul personal al lui Corneliu Coposu, care a devenit la 26 de ani, cel mai tânar parlamentar român. În guvernul de coalitie CDR-USD-UDMR, PNTCD a de­tinut postul de premier – prin Victor Ciorbea – si cele mai multe ministere. În 1998, în urma demisiei guvernului, PNTCD l-a desemnat premier pe Radu Vasile. La 13 decembrie 1999, PNTCD a retras sprijinul politic premierului Radu Vasile, acesta fiind ulterior exclus din partid.

Iesit din parlament

Rezultatele foarte slabe înregistrate de CDR la alegerile locale din iunie 2000 si iesirea liberalilor în alianta au dus la încropirea Conventiei Democrate Române – 2000, alaturi de câteva partide mici. Dupa esecul alegerilor din 2000, la conducerea partidului s-au perindat, fostul ministru al Învatamântului Andrei Marga, Vasile Lupu, Victor Ciorbea, fostul primar al Timisoarei Gheorghe Ciuhandu, omul de afaceri Marian Petre Milut si Aurelian Pavelescu. În ultimii 10 ani, partidul a fost sfâsiat de certuri si procese, nereusind sa mai treaca de pragul electoral. Adrian Nicoara, cel care a reînfiintat partidul la Brasov, a trait pâna în 2002. În ultimii doi ani din viata, scârbit de scandalurile permanente ale partidului care iesise dejà din parlament, nu s-a mai implicat activ în politica, ramânând însa presedinte de onoare.

 

Seniorul brasovean

Avocatul Adrian Nicoara s-a refugiat în 1940 din Ardealul de Nord la Brasov. Decorat în razboi, e ales deputat în 1946. Din 1949 este închis la penitenciarele Brasov, Jilava si lagarul Peninsula. Rearestat în 1958. Dupa eliberarea din 1962 a fost nevoit sa lucreze ca muncitor necalificat. A reînfiintat PNT la Brasov, în 1990.

Casele avocatului Popovici, transformate în case de tortura

Pâna în 1947, pe strada Castelui, la numarul 50, a existat un hotel elegant, apartinând lui Mihail Popovici. Rechizitionata de comunisti, cladirea a fost transformata în loc de detentie si ancheta pentru luptatorii anticomunisti, în special legionari si taranisti. si vila în care a locuit Popovici, de pe actual strada a Prundului, în care exista un apartament destinat gazduirii lui Iuliu Maniu, în vizitele lui la Brasov, a devenit sediul Securitatii Brasov. Beciurile cladirii au devenit adevarate carcere si camere de tortura, aici având loc cele mai teribile schingiuiri.

Foto -Iuliu Maniu, Voicu Nitescu si Mihai Popovici

iuliu maniu voicu nitescu mihai popovici

Mihai Popovici, vicepresedintele brasovean al PNTCD

Mihai Popovici s-a nascut în 1879, la Brasov. A aboslvit Liceul românesc din Brasov, dupa care a urmat cursuri la Universitatea din Budapesta si la Facultatea de Filosofie din Viena, unde a obtinut si doctoratul în drept. Când România a declarat razboi Austro-Ungariei pe 16 august 1916, s-a înrolat în armta româna. La Adunarea Nationala de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918, este ales membru al Consiliului Dirigent al Transilvaniei. La alegerile din noiembrie 1919, Popovici este ales deputat în Parlamentul României întregite. Pe 10 octombrie 1926, când s-a înfiintat Partidul National Taranesc, Popovici a fost ales vicepresedinte, functie pe care a detinut-o permanent. A facut parte din toate guvernele taraniste (8 guvernari), în special ca ministru al finantelor, dar si al justitiei, internelor si al lucrarilor publice. Dupa Al Doilea Razboi Mondial, este arestat în data de 21 august 1947. Este internat la închisoarea de la Sighetu Marmatiei în 12 noiembrie 1950, pentru o perioada de 24 luni, majorata ulterior cu alte 60 de luni. Este eliberat la 5 iulie 1955, dupa sapte ani de închisoare. Moare pe 7 mai 1966, la vârsta de 87 de ani.

Voicu Nitescu, martor la revolutia bolsevica

Voicu Nitescu s-a nascut în 1889, la Brasov. Avocat si publicist, aparator al drepturilor românilor. În 1917, guvernul roman îl trimite în Rusia pentru concentrarea voluntarilor ardeleni. Amintirile din acea perioada si le-a publicat în 1932 în volumul „Douazeci de luni în Rusia si Siberia”. A devenit presedintele Comitetului National Român înfiintat în U.R.S.S. În 1919, a facut parte din delegatia ardeleana la Conferinta de Pace de la Paris. Ca mason, a facut parte din loja pariziana Ernest Renan. A fost deputat în mai multe legislaturi, ministru de stat (1928-1939), secretar de stat la Ministerul Justitiei (1930), ministrul Lucrarilor Publice si Comunicatiilor (1930), ministrul Agriculturii si Domeniilor (1933) si ministrul Muncii în 1938. A fost aparat de maresalul Antonescu în timpul prigoanei legionare. Arestat de comunisti la 7 mai 1950, este condamnat la 2 ani închisoare administrativa fara a i se aduce la cunostinta condamnarea. A fost detinut la penitenciarul Sighet, de unde a fost adus pentru ancheta la Bucuresti- Malmaison. A murit în timpul detentiei, în 1954.

Your rating: None Average: 4.7 (3 votes)

Comenteaza pe Facebook

Comentarii recente