Libertate, dreptate şi solidaritate prin responsabilitate, credinţă şi democraţie într-o Românie modernă, prosperă şi fericită.

Romani din străinătate trimit bani pentru salvarea Casei lui Iuliu Maniu

March 25, 2015pnt
Filed under:

Oameni inimoși răspund la campania de strângere de fonduri pentru salvarea de la prăbușire a casei memoriale Iuliu Maniu de la Bădăcin, după ce preotul paroh al Bisericii greco-catolice din Bădăcin a inițiat o campanie națională de strângere de fonduri. Pe micile ecrane au apărut emisiuni și știri cu stadiul de degradare în care a ajuns casa în care a trăit mare parte din viață unul dintre cei mai marcanți oameni politici din istoria națională. Primele donații au venit de la români dinafara județului și chiar dinafara țării. Ultima donație a venit din Statele Unite ale Americii, în valoare de 100 de dolari. S-au mai strâns până acum sume mici, de câte 200 de lei și 300 de euro, la care se adaugă suma de 1.700 lei strânsă anul trecut din procentul de 2 la sută redirecționat din impozit. Suma totală de care este nevoie pentru reabilitarea și amenajarea Casei memoriale care se dorește a fi transformată în Centru Cultural și muzeu este de 350.000 euro. "Vrem să ne axăm în primul rând pe reabilitarea fundației, care costă 12.300 de euro. Rămâne să încercăm cu proiectantul o eșalonare a lucrărilor, astfel încât fundația să poată fi reabilitată fără a se pune în pericol restul construcției Proiectul este gândit unitar, iar imobilul este atât de degradat încât acoperișul, aflat într-o stare îngrozitoare, nu poate fi înlocuit fără risc de prăbușire a întregii case", ne-a spus părintele Borz. Preotul, care este sufletul acestei campanii, crede că donațiile mici vor fi cele mai multe, pentru că puțin cu puțin se face mult.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) "Porolissum" Sălaj a anunțat că se vor implica în proiect. Pompierii din Detașamentul Șimleu Silvaniei vor face voluntariat și vor ajuta cu transportul molozului, precum și cu asigurarea apei necesare pe șantier, Bădăcinul fiind o localitate care are dificultăți privind resursa de apă potabilă.
Sprijin fizic va veni și din partea mai multor sălăjeni și localnici care au anunțat că vor munci voluntar pe șantier.

Primarul Șimleului a ajuns să facă politică inspirat de somitatea de la Bădăcin

Satul Bădăcin face parte din comuna Pericei și este situat la 7 kilometri de orașul Șimleu Silvaniei. Primarul orașului Șimleu, Septimiu Țurcaș, a declarat pentru Graiul Sălajului - întrebat fiind dacă susține această campanie - că a copilărit în satul lui Maniu, unde memoria fiului satului este păstrată cu sfințenie, și s-a înscris în politică având ca etalon imaginea lui Iuliu Maniu ca om politic. "Din punctul meu de vedere, sunt lucruri sentimentale. Am copilărit în satul lui Iuliu Maniu. Datorită lui Maniu, cel mai mare om politic al României, am devenit și eu politician. Iuliu Maniu este exemplul de moralitate politică pentru că tot ce a făcut și sacrificiul lui a fost pentru țară. Am copilărit în Bădăcin vreo 9 ani și jumătate, până în 1986. Aveam 17 ani și jumătate când am plecat din Bădăcin și a fost cea mai frumoasă parte din copilăria mea. Maniu trăia și atunci în sufletele oamenilor din sat, a tinerilor. În fiecare an, în februarie, mergeam și puneam coroane de flori la mormântul lui. Mulți dintre tineri au avut de suferit din cauza regimului de atunci, fiind luați și interogați de securitate", își amintește primarul Șimleului.
Pentru a veni în sprijinul proiectului de reabilitare a casei memoriale a lui Iuliu Maniu, primarul a spus că va încerca să convingă cât mai mulți oameni cu bani să susțină proiectul. "Mi se pare normal ca acest proiect să fie susținut de județ (Consiliul Județean - n.r.).

Indiferent de structura politică de-a lungul timpului, județul nu a avut aplecare pentru reabilitarea acestei case. Sumele sunt imfime pentru ei, raportat la personalitatea lui Iuliu Maniu. Cel mai trist este că a existat la un moment dat o conducere țărănistă și nu au făcut nimic", le reproșează Țurcaș reprezentanților Consiliului Județean, cei care au în administrare terenul pe care este construită casa lui Iuliu Maniu, deși în ultimul testament al marelui om politic, din 1941, acesta și-a lăsat întreaga avere Bisericii greco-catolice.
Bazându-se pe ceea ce a fost pentru țară Iuliu Maniu, primarul Șimleului crede că Bădăciniul ar putea deveni un punct de atracție turistică. "În străinătate știu să facă din orice loc o atracție turistică, iar noi nu suntem în stare să respectăm marile valori naționale", a conchis primarul.
Istoricul Marin Pop spune că locuința lui Iuliu Maniu trebuie să devină un simbol al județului

Istoricul Marin Pop, de la Muzeului Județean de Istorie și Artă, care se va ocupa de reconstituirea memoriei lui Iuliu Maniu în cadrul muzeului ce se va amenaja în casa memorială, apreciază că locuința în care a locuit cel mai mare om politic al României, alături de mormintele părinților lui Maniu și mormântul simbolic al lui Maniu de la Bădăcin, trebuie să devină simbol al județului, alături de ceilalți trei sălăjeni care au marcat istoria ultimilor 200 de ani ai României, Simion Bărnuțiu (din Bocșa), George Pop de Băsești (din localitatea Băsești, pe vremea când aparținea Sălajului), și Corneliu Coposu (din comuna Bobota).
"Conform obiceiului vremii, Iuliu Maniu și-a lăsat averea, prin testament, Bisericii greco-catolice, cu intenția ca după moartea lui să se construiască un așezământ cultural-educațional pentru tineri, pentru petrecerea timpului liber. Casa memorială a fost dată timp de 50 de ani în folosința Episcopiei greco-catolice. Pentru că nu este proprietar pe teren, toate cererile de finanțare depuse până acum au fost respinse. Această campanie de strângere de fonduri a fost pornită din disperare. Dacă nu se face ceva, conacul nu mai apucă iarna. Este pe cale să se prăbușească. Este un loc și un simbol. Iuliu Maniu a fost de trei ori prim-ministru al României, ctitori a Marii Uniri, lider al opoziției împotriva tuturor regimurilor extremiste. Pentru asta, la 75 de ani a fost condamnat la închisoare pe viață. A murit la 80 de ani, în chinuri groaznice, pentru că era bolnav și nu i s-au dat medicamente. A fost îngropat în groapa comună a penitenciarului, pentru că se dorea să i se piardă urma. Mulți ani, istoricii se temeau și să-i pronunțe numele. La CNSAS am găsit un bilet al unui ardelean, un mare istoric, care-i scria lui Corneliu Coposu de "cel din capul unghiului, pentru că nu e voie să-l pomenim", ne-a spus istoricul Marin Pop, specialist în memorialistică, care se ocupă de studierea vieții marelui om politic, în încercarea de a-i oferi lui Iuliu Maniu locul cuvenit în marile cărți de istorie.

Cei care doresc să contribuie la salvarea casei memoriale de la Bădăcin pot depune orice sume în conturile

RO22RZBR0000060002085400; Euro: RO18RZBR0000060002899205
deschise la Raiffeisen Bank, Agenția Șimleu-Silvaniei, Parohia Greco-Catolică Bădăcin. 

No votes yet

Comenteaza pe Facebook

Comentarii recente