De vreo două săptămîni se îndesesc ştirile în privinţa modificării Constituţiei. E logic să se întîmple aşa. Dacă USL nu reuşeşte să schimbe legea fundamentală în acest an, nu se va mai putea face prea curînd. 2014 e din nou an electoral. L-am auzit pe primul ministru Victor Ponta că nu le va da drumul parlamentarilor în vacanţa de vară pînă cînd nu vor da gata proiectul de revizuire. Se va lucra zi lumină, astfel încît documentul să fie gata. Dezbaterea începe zilele acestea, forumul constituţional va lucra pînă pe 5 mai, după care membrii comisiei de revizuire întocmesc proiectul care trebuie adoptat de cele două Camere ale Parlamentului cu o majoritate de două treimi. USL are această majoritate. Iar la toamnă, va fi un referendum.
L-am auzit şi pe Crin Antonescu spunînd că nu e bine să se revină la mandatul prezidenţial de patru ani. Să rămînă de cinci. În același timp ar fi bine să se prelungească mandatul Parlamentului la 5 ani. Rostul ar fi să nu mai avem atîtea alegeri care îi incurcă pe politicieni. Înțeleg argumentul cu un preșdinte la Cotroceni, cu mandat de 5 ani. Antonescu se gîndește că va fi ales. Întrebarea e: chiar ne trebuie un preşedinte?
Trebuie să ne grăbim, ni se spune. Pentru a treia oară în 23 de ani cînd ni se spune să se grăbim cu Constituţia, că nu e timp pentru deliberări. În 1991, nu am putut să răspundem ce formă de stat vrem pentru că nu era timp de pierdut. Statul român postdecembrist nu avea lege fundamentală şi nu era acceptat în lumea civilizată. În 2003, ni s-a spus iar că nu e timp de gîndire pentru că vine integrarea europeană. Acum lumea îi dă zor că bugetul UE și mai ales cu euroregiunile. Noi nu le avem pentru că nu sunt trecute în Constituţie, iar la anul sunt prezidenţiale şi în campanie electorală spiritele vor fi prea încinse ca să se discute la rece.
Şi atunci? Soluţia e simplă. Nu e nevoie să se găsească bani pentru campanii de informare la televiziunea publică despre opţiunea republică/monarhie sau despre modernizarea României în vremea monarhiei constituţionale şi distrugerea sistematice a ţării după alungarea Regelui Mihai. Nu e nevoie să ne apucăm să facem în 2-3 luni ce nu s-a făcut la şcoală în 23 de ani. Toate acestea s-ar dovedi mult prea greu de pus în aplicare în timp scurt. Articolul 152 din actuala Constituţie spune că “Dispoziţiile prezentei Constituţii privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernămînt, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii”. Acest articol trebuie modificat.
Dintre toate aceste prevederi, toate sunt legitime cu o singură excepţie. Pentru fiecare celelalte a existat un moment cînd voinţa suverană a poporului s-a manifestat în libertatea deplină şi potrivit regulilor. Pentru forma republicană de guvernămînt, românii nu s-au pronunţat expres niciodată. E suficient ca acest articol să permită ulterior revizuirea. Constituţia lui 2013, dacă va fi adoptată, ceea ce nu mă îndoiesc, și va prevedea mai mult sigur forma republicană de guvernămînt.
Trebui închisă această rană veche. După 65 de ani de falsificare grosolană a iostoriei, de spalarea creierului prin cenzură și propagandă, cred că 2/3 din populație vrea republică, si vrea mai ales să-și aleagă prin vot direct președintele. Dar asta nu înseamnă că încă o data, sub pretextul grabei si urgentelor, a calendarului european sau intern, să nu dezbatem fff serios chestiunea opțiunii între un regim de monarhie constituțională și unul republican.
- pnt's blog
- Autentificare sau înscriere pentru a posta comentarii