Libertate, dreptate şi solidaritate prin responsabilitate, credinţă şi democraţie într-o Românie modernă, prosperă şi fericită.

Procesul de canibalizare a politicii Partidului National Taranesc Crestin Democrat

May 31, 2014Dan Birsan

Dan BirsanProcesul de canibalizare a politicii Partidului National Taranesc Crestin Democrat

Procesul de canibalizare al politicii, in general, poate fi definit ca si situatie in care cresterea mediatizarii unei ideologii surogat provoaca diminuarea promovarii unei alte ideologii considerate autentice, apartinand totusi aceleiasi familii doctrinare sau politice a partidului. Aceasta idee este valabila prin extensie pentru toate ideologiile inrudite. Riscul canibalizarii apare, practic, de fiecare data cand un partid isi extinde o linie de actiune si se manifesta printr-un transfer al focalizarii actiunilor catre noua ideologie surogat. Promovarea noului model poate, pe ansamblu, sa intareasca sau nu contributia in pondere totala a promovarii ideologiei partidului.

Canibalismul voluntar se justifica atunci cand acesta este asumat fie constient, fie indirect, prin actiuniile pe care partidul le intreprinde. Astfel cresterea importantei unei politici de coalitie si alianta, prin inlocuirea intentionata a promovarii unei ideologii taraniste autentice, precum militarea pentru monarhie pentru imbunatatirea vietii rurale si a moralei crestine, poate avea ca efect fidelizarea masei electoral fata de noile modele propuse atacand astfel in mod direct opozitia. Totusi, neaplicata corect, canibalizarea poate produce pagube serioase de imagine. Efectele sunt negative atunci cand diferentierea politiciilor practicate este insuficienta (vezi marea coalitie USL) sau atunci cand se manifesta o concurenta accentuata la varf intre liderii de opinie ai partidului (vezi situatia PNTCD).

Canibalizarea voluntara se justifica atunci cand noua ideologie promovata nu este perceputa de masa electorala ca un surogat al vechii ideologii, masele de alegatori sesizand astfel pervertirea valorilor traditionale si a ideilor fondatorilor de la care se abate politica partidului, sau atunci cand, per ansamblu, noua politica surogat da rezultate mai bune ca vechea ideologie care, posibil, este perimata sau neadaptata noilor conditii socio-economico-politice.

In concluzie, parerea mea personala este aceea ca Partidul National Taranesc Crestin Democrat este afectat si sufera de un proces de canibalizare indirect. Acest lucru blocheaza practic perceptia noastra la nivel national ca si sustinatori ai unor valori autentic romanesti care sa fie practicate in folosul intregii natiuni. Depasirea acestui impas in care ne aflam se poate face intr-un mod constient prin renuntarea la orgoliile personale si revenirea la matca la spiritul de gandire care l-a animat pe Senior si care acum este transmis unei generatii noi. O generatie care se poate manifesta liber si fara a face un compromis cu trecutul atat de incercat al partidului.

Nu pot sa inchei decat prin a transmite tuturor forumistilor multa sanatate, putere de munca si mult spor in toate ce le intreprindeti. Dumnezeu ne cere noua, taranistilor, sa folosim talantul acesta primit de la inaintasii nostri spre inmultirea faptelor bune si nu a celor rele. Fie ca Domnul sa fie cu noi si sa ne lumineze Calea!

Dan Birsan 

P.S.

Canibalizare, este un termen consacrat in marketing dar folosit si in politica. Intelesul in marketing este acela de pierdere a unei cote de piata a unui produs in defavoarea altui produs promovat de aceeasi firma.

In politica termenul este folosit pentru descrierea pierderii de imagine survenite prin promovarea unor politici straine. De exemplu apare in presa urmatorul articol: citez: "Cezar Preda acuză PMP de „canibalizarea nesimţită" a PDL- Deputatul democrat-liberal Cezar Preda a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că PMP nu doreşte unificarea dreptei, aşa cum pretinde, ci a trecut la „canibalizarea nesimţită" a PDL, proces din care câştigă PSD." In context acest termen explica pierderea de imagine a PDL prin influentele nefaste venite din partea PMP-ului. Canibalizarea politica este in floare.

Your rating: None Average: 4.6 (9 votes)

Comenteaza pe Facebook

Comentarii recente