Libertate, dreptate şi solidaritate prin responsabilitate, credinţă şi democraţie într-o Românie modernă, prosperă şi fericită.

Preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, a luat prânzul cu Regele Mihai

November 20, 2014Dan Birsan

Klaus Iohannis si Principesa MargaretaPreşedintele ales al României, Klaus Iohannis, a luat prânzul cu Regele Mihai şi l-a invitat la ceremonia de învestire

Regele Mihai îşi serbează ziua de naştere la Palatul Elisabeta. Regele a ieşit la balcon şi a salutat mulţimea adunată în curtea Palatului. Ulterior, Regele l-a primit pe preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, pe care l-a invitat la un prânz privat la Palatul Elisabeta. În cadrul întâlnirii, Iohannis l-a invitat pe Rege la ceremonia sa de învestire ca preşedinte al ţării.

Fostul Suveran a ajuns în ţara şi îşi serbează miercuri, public, atât ziua de naştere, cât si onomastica. Începând cu ora 11.00, sute de persoane s-au îndreptat spre Palatul Elisabeta din Bucureşti, pentru a fi alături de Regele Mihai I, care, pe 25 octombrie, a împlinit 93 de ani. Totodată, pe 8 noiembrie, de Sfinţii Mihail şi Gavril, Regele Mihai I şi-a sărbătorit onomastica. Participanţii la eveniment au fost întâmpinaţi la poarta reşedinţei Familiei Regale de Regimentul 30 Gardă „Mihai Viteazul” şi de patru călăreţi ai Jandarmeriei Române. Regele Mihai a ieşit, la ora 12.00, în balconul Palatului Elisabeta de unde a salutat cei peste 1.200 de musafiri adunaţi în curte. Oamenii au strigat „Regele Mihai”, „Regele şi patria”, „Trăiască Regele” şi „Monarhia salvează România”, fluturând steguleţe tricolore în cinstea Familiei Regale. Regele Mihai, principesa Margareta şi principele Radu au stat la balcon şi în timpul interpretării „Marşului Carol I”, după care membrii Familiei Regale au părăsit balconul, revenind câteva momente mai târziu pentru saluta din nou invitaţii.

De la ora 13.00, Majestatea Sa s-a întâlnit cu preşedintele ales al României. Aceasta a fost prima întâlnire între Regele Mihai I şi Klaus Iohannis. Iohannis a ajuns la Palatul Elisabeta cu puţin timp înainte de ora 13.00, fiind întâmpinat de principesa Margareta, căreia i-a oferit un buchet de flori, precum şi de principele Radu. Iohannis le-a transmis că această invitaţie este o mare plăcere şi onoare. Timp de o oră, preşedintele ales a participat la un prânz privat cu Regele Mihai, cu principesa Magareta şi cu principele Radu. Invitaţia adresată lui Iohannis a venit chiar din partea Regelui Mihai. În cadrul întâlnirii, Iohannis l-a invitat pe Rege la ceremonia sa de învestire ca preşedinte al ţării. Iohannis a părăsit Palatul Elisabeta la ora 14.10.

Iohannis către Regele Mihai: „Vă felicit pentru lecţia de credinţă şi patriotism”

Klaus Iohannis i-a adresat o scrisoare Majestăţii Sale cu ocazia împlinirii a 93 de ani. Redăm mai jos mesajul preşedintelui ales al României, pe atunci candidat ACL la prezidenţiale, către Rege:

Majestatea Voastră,
Îmi revine onoranta datorie şi îmi face o deosebită plăcere să Vă adresez tradiţionala urare de „La mulţi ani!” în preajma aniversării celor 93 de ani. La această vârstă frumoasă, Vă felicit pentru lecţia de credinţă şi patriotism pe care o oferiţi românilor de atâtea decenii, pentru felul impresionant în care aţi răspuns chemării naţiunii Voastre, ori de câte ori Vi s-a cerut.

Pentru verticalitatea şi constanţa acţiunilor, reprezentaţi pentru mulţi dintre tinerii noştri dovada demnităţii statale, iar în conştiinţa publică sunteţi cea mai importantă figură a istoriei României din secolul XX. Privilegiul de a fi contemporanul Vostru îmi arată că, oricât de grele au fost încercările prin care aţi trecut, loialitatea făţă de Ţară şi simţul de răspundere reprezintă calităţi care pot înfrunta orice pericol.

Sire,
La aproape nouă decenii distanţă de la momentul când aţi urcat pentru prima dată pe tron, istoricii au reliefat judicios virtuţile personale de care aţi dat dovadă. Ca Rege, comandant suprem al Armatei, soţ, tată şi reper al Exilului, aţi dovedit că valoarea regalităţii constă în dragostea şi chibzuinţa cu care V-aţi îndeplinit orice îndatorire, cu credinţă şi cuviinţă. Rezistenţa cu care V-aţi opus tuturor tentativelor nedemocratice şi aţi rămas neclintit în slujba democraţiei şi libertăţilor mă îndreptăţesc astăzi să afirm că România are în Majestatea Voastră un reper definitiv. De asemenea, sper că naţiunea română va vedea în continuare în Familia Regală o sursă de mândrie, identitate şi continuitate.

Aşa cum am mai spus, doar cine cunoaşte cu adevărat meritele Voastre, Vă poate aprecia astăzi calităţile. De aceea, nu am nici un motiv să nu cred în continuare că respectul românilor pentru Coroană va fi mai profund şi mai cuprinzător în anii următori.

Cu ocazia acestei aniversări, vă rog să primiţi, din partea mea şi a Partidului Naţional Liberal, cele mai distinse omagii şi gânduri frumoase, alături de Augusta Voastră Familie.

Fără serbări în timpul campaniei electorale

Regele Mihai nu şi-a serbat ziua de nume pe 8 noiembrie, aşa cum a făcut în ultimii 4 ani, pentru că sărbătoarea Sfinţilor Mihail şi Gavril s-a suprapus cu perioada campaniei electorale, iar regulile Casei Regale interzic membrilor ei implicarea in viaţa politică. „Regele se simte foarte bine În România pentru că este ţara Majestăţii Sale şi se simte foarte bine în mojlocul românilor, pe care îi iubeşte foarte mult”, spune Sandra Gătejeanu Gheorghe, director de protocol al Casei Regale Regele Mihai şi regina Ana şi-au petrecut ultimele luni la reşedinţa din Elveţia.

Regele Mihai I invită la Palatul Elisabeta 12 foşti şefi de stat din Europa Centrală şi de Est

Majestatea Sa Regele Mihai I va oferi un dineu oficial, in ziua de joi, 20 noiembrie 2014, in onoarea unui numar de doisprezece fosti Sefi de Stat din Europa Centrala si de Est, cu ocazia implinirii a douazeci si cinci de ani de la caderea comunismului.

Dineul regal va avea loc in Sufrageria Mare a Palatului Elisabeta, incepand cu ora 21.15 si va fi precedat de o ceremonie in Sala Regilor. Alaturi de Majestatea Sa, vor lua parte Principesa Mostenitoare Margareta, Principele Radu si Principele Nicolae.

Vor participa E.S. domnul Lech Walesa, presedinte al Poloniei (1990 - 1995), E.S. domnul Emil Constantinescu, presedinte al Romaniei (1996-2000), E.S. domnul Petar Stoyanov, presedinte al Bulgariei (1997 - 2002), E.S. domnul Stanislav Shushkevich, presedinte al Belarus (1991 - 1994), E.S. domnul Sali Berisha, presedinte al Albaniei (1992 - 1997), E.S. domnul Petru Lucinschi, presedinte al Republicii Moldova (1996 - 2001), E.S. domnul Rexhep Meidani, presedinte al Albaniei (1997 - 2002), E.S. domnul Rudolf Schuster, presedinte al Slovaciei (1999 - 2004), E.S. domnul Boris Tadic, presedinte al Serbiei (2004 - 2012), E.S. domnul Viktor Iuscenko, presedinte al Ucrainei (2005-2010), E.S. domnul Leonid Kuchma, presedinte al Ucrainei (1994-1999), E.S. domnul Valdis Zatlers, presedinte al Letoniei (2007-2011), precum si E.S. dl Hans-Gert Pottering, presedintele Parlamentului European (2007-2009).

Citeste mai mult: adev.ro/nfa919

Your rating: None Average: 5 (1 vote)

Comenteaza pe Facebook

Comentarii recente