Libertate, dreptate şi solidaritate prin responsabilitate, credinţă şi democraţie într-o Românie modernă, prosperă şi fericită.

PNTCD Timisoara doreste referendum pentru monarhie

February 23, 2013pnt

Adrian OrzaAdrian Orza, preşedintele PNŢCD Timişoara, doreşte ca cetăţenii României să fie întrebaţi dacă doresc reintroducerea monarhiei constituţionale. “Republica a fost adusa pe senilele tancurilor sovietice”

În zilele în care se vorbeşte despre modificarea constituţiei, un punct important este cel legat de regionalizare. Adrian Orza, fostul viceprimar ţărănist este de părare că poporul trebuie să fie consultată ]n această problemă, iar în cadrul referendumului să fie întrebaţi şi de forma de guvernământ pe care o doresc.

“Sper să nu se evite din nou întrebarea legată de forma de guvernământ. Ar fi păcat să ratăm acest nivel civic, social, ca poporul să nu beneficieze de o mediatizare foarte profundă a fenomenului monarhiei. Când a venit regale în Parlament, aveai impresia că toţi sunt monarhişti. Să intrăm într-o normalitate, să explicăm acest lucru la referendum.

În România există monarhişti şi republicani, e normal să fie aşa. Însă republica ca şi concept nu a venit natural. A fost importată pe şenilele tancurilor sovietioce în 1947. În 90 foarte puţini ştiau de Regele Mihai, mai mult i-a fost interzisă intrarea în ţară. S-a ratat atunci acest lucru”, a declarant Adrian Orza, preşedintele PNŢCD Timişoara.

Consilerul local susţine că ţărăniştii vor provoca, în perioada următoare, o serie de dezbateri publice în Timişoara, pe tema monarhiei.

“Petre Ţuţea, întrebat dacă s-ar face un referendum să se aleagă între monarhie constituţională şi republică, a spus: <Dacă românii aleg republica, nu-mi poate fi decât milă de poporul român>. În perioada regalităţii s-au făcut cele mai importante lucruri din istoria noastră. Atunci s-a făcut Unirea (care trebuia să se facă cu anumite condiţii, cu descentralizare), România a fost conectată la valorile europene. Dar lumea nu este corect informată. Oamenii nu au învăţat adevărul despre istoria. La şcoală au aflat că Regele Mihai a fugit cu vagoane de aur, inventate de regimul stalinist”, a mai declarant Adrian Orza.

Legat de descentralizare şi regionalizare, proiecte susţinute de ţărănişti de mulţi ani, Orza susţine că ar trebui să fie luate în serios şi să nu în bătaie de joc.

“Sper că domul Dragnea a glumit când a spus că pot exista două capitale. Aşa ceva nu s-a inventat încă. După anul 2000 am ratat foarte multe procese de schimbatre. Ne-am bătut joc de ele, sper să nu ne batem joc şi de regionalizare. Nu sunt jucării pe care le putem rupe şi apoi să le reparăm. Să se ţină cont de structura demografiucă, economică, de o serie de criterii pe care nu le-am inventat noi. Sper să fie o dezbatere serioasă. Nu să fie după culoarea pixului politic aflat la guvernare”, a afirmat Adrian Orza.

http://adevarul.ro/locale/timisoara/pnTcd-timisoara-doreste-referendum-monarhie-republica-fost-adusa-senilele-tancurilor-sovietice-1_511b944d344a78211836bfe8/index.html

No votes yet

Comenteaza pe Facebook

Comentarii recente