Libertate, dreptate şi solidaritate prin responsabilitate, credinţă şi democraţie într-o Românie modernă, prosperă şi fericită.

O plimbare prin cimitirul Groaveri din Brasov

November 23, 2012pnt

Ioan AvramIntamplarea face ca intr-o dupa amiaza a acestei toamne, inca frumoase si fara precipitatii, sa fiu nevoit sa astept pe cineva ceva vreme pana isi rezolva vizita la doctor. Se intampla pe strada Dr. Baiulescu (intamplare) iara locul unde parcasem era vis a vis de cimitirul si parohia Groaveri din Brasov. Un cimitir mic cu biserica asezata in mijlocul lui. Trecusem de-a lungul anilor de zeci, sute de ori pe strada respectiva. De intrat nu am facut-o de multe ori. Nu s-a nimerit ca vreunul dintre cunoscutii, prietenii,colegii mei sa fie inmormantati acolo. Am trecut insa de multe ori pe langa zidurile cimitirului mergand pe strada imediat perpendiculara (C.Lacea se cheama) la unul dintre cei mai buni prieteni din tineretea mea (neuitatul Radu Peschir). Era dupa amiaza, Tampa si Warthe-le pareau ca pictate (policromia toamnei ) si am intrat pe poarta larg deschisa atras de un nume de pe o cruce.

Este mormantul poetului Andrei Muresianu (autorul versurilor imnului nostru national) si al sotiei.

De aici incolo am parcurs aproape fiecare mormant. Nu sunt multe, majoritatea sunt cavouri de familie randuite acum multi,multi ani si unde azi se mai inmormanteaza cate o ruda, cineva din spita. Coroane in vreo doua, trei locuri semn ca si aici viata merge inainte.

Alaturi o cruce impozanta la mormantul lui Virgil Onitiu primul director al Liceului roman ortodox din Brasov. Pe o alta cruce mai modesta, la urma unei destul de mari insiruiri de nume, gasim pe Ion I. Lapedatu si Alexandru I. Lapedatu. Nascuti in acelasi an, unul mort in 1951 altul in 1950 la temnita comunista de Sighet. Ambii personalitati din Transilvania si apoi Romania.

O cruce de piatra batrana de cand lume la pe care sta scris Misu Popp- pictor. Misu Popp a facut, printre altele portretul poetului Andrei Muresianu.

Mormantul marelui filolog si lingvist Sextil Puscariu se afla tot in acest cimitir.

Andrei Barseanu renumit si cunoscut profesor aici in Ardeal are un mormant sobru.

Apoi locul de veci al profesorului Negulescu personalitate a invatamantului tehnic romanesc si fost decan al facultatii de Silvicultura.

Si desigur mormintele a unor oameni pe care i-am stiut din in tineretea mea, foarte cunoscuti in oras cum este cel al doctorului Ion Ularu. Renumit internist si cardiolog, om de lume si de petrecere. In sfarsit locul de veci al docorului Laurian Taus, Dumnezeu sa-i dea sanatate si viata lunga. Medic zeci de ani al echipei de fotbal “Steagul Rosu” apoi FC Brasov, figura carismatica a orasului. Trecuta la cele vesnice este sotia lui, doamna doctor Taus, fosta directoare a policlinicii studentesti.

Cimitirul se afla in coasta Tampei si asezat aproape de intrarea cartierul Schei. Nu departe se afla Liceul (Colegiul) “Andrei Saguna” unde au invatat atatia copii ajunsi ulterior mari personalitati ale tarii.

Prin acest cimitir descopar, redescopar cate ceva din vechiul Brasov, un oras ardelenesc aflat la margine de Ardeal. Ulterior Brasovul a devenit un oras din centrul tarii unde s-au adunat oameni de peste tot.

sursa http://ioanavram.wordpress.com/

Your rating: None Average: 5 (1 vote)

Comenteaza pe Facebook

Comentarii recente