Libertate, dreptate şi solidaritate prin responsabilitate, credinţă şi democraţie într-o Românie modernă, prosperă şi fericită.

Nationalism prost inteles

February 28, 2015Dan Birsan

Nationalism prost intelesSubiect de discutie. Se incearca azi un nou reviriment al nationalismului, dupa esecul formulelor anilor 90 si chiar a celor recente. De la cele legionare, legionaroide, peremiste sau pepedediste, dar si alte manifestari in spatiul civic. Se spune: acum e momentul, cand criza sociala, cea economica si a autoritatii statului sunt serioase, s-au suprapus intr-un mod periculos, creand premisele manipularilor din zona extremelor. Tendintele au fost si chiar si sunt incurajate, probabil, din zona serviciilor secrete, tocmai pentru a fi tinute sub control sau, mai bine zis, controlate pe de-a-ntregul. Mai degraba cred ca este o zona instigata si folosita, decat de actiuni care sa exprime angajari serioase si o reflectare a unor tendinte sociale.

Nu am crezut niciodata in astfel de manifestari si curente, cum spuneam, mai degraba construite si tinute sub control, iar nu reale.

Orice idei care se hranesc din violenta si din excese, de orice fel, si care aduc atingere cadrului democratic, nu pot fi decat nocive pentru popor si pentru tara. Cei care se lasa cuprinsi de astfel de manipulari, in mod sincer, nu pot fi calificati decat naivi si lipsiti de viziune politica. Mai mult, duc in derizoriu ideea de patriotism si de moralitate crestina. Toleranta, dialogul, dreptul celuilalt de a avea opinii si, mai mult, chiar dreptul celuilalt de a gresi, sunt valorile unei societati sanatoase si responsabile. Fara ipocrizii, fara false probleme, fara manipulari. Este un moment fast, in care partidele, curatate pe cat se poate de coruptie, au datoria sa vina cu solutii pentru oameni, pentru economie, pentru intarirea sistemului institutional, de la cel al justitiei la cel administrativ si educativ. Sunt convins ca manipularile nationaliste nu vor putea fi, pe de-a-ntregul, inlaturate, ca vor exista mereu tentative, ceea ce nu ma ingrijoreaza deloc: suntem un popor cu prea multa intelepciune si traditie democratica, democratia insasi fiind de esenta crestina. Lucrurile nu trebuie, insa, lasate la intamplare. Este, in primul rand, o chestiune de educatie si de cultura, iar traditia noastra este foarte puternica.

Sursa: Aurelian Pavelescu Facebook

No votes yet

Comenteaza pe Facebook

Comentarii recente