Libertate, dreptate şi solidaritate prin responsabilitate, credinţă şi democraţie într-o Românie modernă, prosperă şi fericită.

Legea partidelor

February 2, 2016Dan Birsan

Comunicat PresaPNTCD a avertizat inca de la momentul adoptarii legilor electorale asupra discriminarilor impuse de partidele mari parlamentare care au propus si votat legea, in primul rand PSD si PNL. Printre acestea, pragul electoral de 5%, iar, pentru aliante de doua partide 8%, la care se adauga, pentru fiecare nou partid inca un procent. Alta discriminare, dreptul exclusiv al partidelor parlamentare de a avea reprezentanti in sectiile de votare, situatie care inseamna ca, pentru plata membrilor sectiilor de votare, fiecare partid parlamentar va primi de la stat, in ziua votului, aproximativ 1 milion de euro, ceea ce creaza un puternic dezechilibru electoral. De asemenea, numai partidele parlamentare primesc bani de la bugetul de stat.

In situatia schimbarii legii electorale, in scopul ca primarii sa fie alesi in doua tururi de scrutin prin ordonanta de urgenta, PNTCD considera ca modificarea trebuie insotita si de scaderea pragului electoral la 3%. Aceasta modificare ar da sanse mai mari partidelor mici si neparlamentare sa acceada in consiliile locale si cele judetene, dar si in parlament. Modificarea vine in consens cu modificare legii partidelor, care a creat conditiile infiintarii de partide cu numai 3 membri. Or, partidele noi infiintate nu au nicio sansa cu un prag electoral de 5%.

O asemenea modificare ar crea premisele spargerii monopolului politic insituit de PSD si PNL, pentru o reala reforma a clasei politice. Altfel, discursurile politicienilor, de la Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, Primul-ministru, Dacian Ciolos si alti lideri de partide, reprezentanti ai societatii civile, raman simple sloganuri propagandistice.

Ii cerem Primului-ministru, Dacian Ciolos, sa scada pragul electoral, atat pentru alegerile locale, cat si pentru alegerile parlamentare, in numele principiului democratic. Ii amintim pe aceasta cale ca guvernul d-sale a venit la putere in urma protestelor strazii, care au solicitat vehement schimbarea clasei politice si scaderea pragului electoral. Astfel, mandatul sau este dat chiar de aceia care au contribuit la aparitia guvernului sau, strada, carora le datoreaza legitimitatea, mai mult chiar decat partidelor politice parlamentare. Poporul are nevoie de o reprezentare reala, in caz contrar fiind vorba despre manipulare si refuzul reformarii clasei politice.

Rog si reprezentantii societatii civile, precum si liderii altor partide politice interesate sa sustina aceasta initiativa, care are o importanta covarsitoare pentru democratizarea tarii.

Presedinte PNTCD

Citeste mai mult: Comunicat de presa al PNŢCD 

Your rating: None Average: 5 (1 vote)

Comenteaza pe Facebook

Comentarii recente