Libertate, dreptate şi solidaritate prin responsabilitate, credinţă şi democraţie într-o Românie modernă, prosperă şi fericită.

Le e frica de noi - le e frica de cultura, de oameni liberi, de inteligenta

September 15, 2012pnt

Celula lui Iuliu ManiuÎn pragul a 80 de ani, începuse sa paralizeze, ba de o mâna, ba de un picior, si nu mai putea sa se ridice sau sa manânce decât dându-i-se cu lingura. (…) În ianuarie 1953, dupa ce împlinise 80 de ani, situatia i s-a înrautatit, iar în februarie a intrat în agonie. Nu i s-a dat nici o îngrijire, doar un sanitar mai venea, observa si întreba simptomele. (…)

În ultimele ore de martiraj, episcopul Alexandru Todea, maturator al culoarelor celularului, în conditii strict secrete, i-a oficiat prin usa celulei taina euharistiei. Carandino i-a închis pleoapele si cei doi i-au spus rugaciunile pentru ultima oara. Era 5 februarie 1953.

Vasile Ciolpan, directorul închisorii, a telefonat la Bucuresti ca “s-a stins becul în camera nr…” si tot el, noaptea, l-a dus într-un sac si l-a aruncat într-o groapa scormonita în prundisul Tisei, numita de localnici “Cimitirul saracilor”, fara cruci, având drept împrejmuire linia ferata. ***

M-am întrebat, în ultimele zile, cum se face ca toate actiunile si deciziile scandaloase ale USL se leaga, într-un fel sau altul, de conditia de intelectual, de lumea ideilor, de elite.

1. Trecerea Institutului Cultural Român în subordinea Senatului nu vizeaza doar înlocuirea lui Patapievici: este un semn al incapacitatii de a permite libertatea de creatie. Sute de artisti au fost sustinuti de ICR sa-si exprime imaginatia, fara a li se impune aderente ideologice, or asta e incontrolabil. Lipsa controlului în arta este inadmisibila pentru puterea totala. Le e frica de ceea ce nu înteleg.

2. Miza participarii la Consiliul European tine de filosofia dreptului. Cine este reprezentativ pentru stat – un presedinte ales prin vot direct sau un premier numit (culmea, tot de presedinte), în urma unor negocieri parlamentare care, deseori, nu mai respecta ponderile rezultate în alegeri? Da, Constitutia îngaduie o putere executiva bicefala – aceasta chestiune este una care se cere solutionata pentru a elimina frecventele blocaje. Însa, de la omul needucat pâna la teoreticienii legii, situatia este fara echivoc: presedintele este exponentul statului. Dar lor le e frica de reprezentativitate.

3. Copiatul este furt si se pedepseste cu nota 1. Elevul prins este scos din examen. Stim cu totii aceste lucruri, înca din primii ani de scoala. Pentru mentalitatea de tip bolsevic însa, miza plagiatelor nu este prestigiul sau eventuala rusinare a învatamântului românesc, ci intrarea în rândul elitei, indiferent prin ce usa ori metoda. Parvenitilor nu le e suficienta puterea, pentru ca se stiu dispretuiti de cei valorosi. Ei vor sa primeasca si recunoasterea simbolica a cunoasterii. Caci le e frica de propria conditie.

Toate conflictele care scindeaza România de la preluarea guvernarii de catre USL sunt de natura simbolica. Toate au de-a face cu teama de idei a politicianului de tip bolsevic, cu complexul sau de inferioritate în fata intelectualului autentic. Pentru Ponta, Antonescu & co, artistii stipendiati de ICR sunt rebeli inutili, iar adecvarea la temeiurile de drept este neglijabila. Marea lor problema este cum sa tina departe de ochii lumii lipsa de substanta personala.

Sunt disperati sa câstige batalia simbolica. Asa se explica si “frontul comun” în jurul lui Adrian Nastase si rusinea istorica de a-l alatura, pe o pagina de ziar, lui Iuliu Maniu: pentru ei, e inadmisibil sa preia puterea si, simultan, unul dintre corifeii lor sa fie trimis dupa gratii pe bune. E ca un buzdugan de plastilina, ca un surâs glossy cu un dinte lipsa, ca un parvenit fara carte publicata.

Le e frica de cultura, de oameni liberi, de inteligenta. Le e frica de originalitate si de nonconformism. Le e frica de oameni. De asta vor pierde.

articol de Mihnea Maruta

http://mihneamaruta.ro/2012/07/04/le-e-frica-de-noi/

No votes yet

Comenteaza pe Facebook

Comentarii recente