tariceanu.jpg" style="width: 275px; height: 183px; float: left; margin: 5px;">Facțiunea liberală a lui Chiliman negociază intrarea, cu arme și bagaje, în Partidul Național Țărănesc • La acest tip de mișcare ar putea adera și acei democrat-liberali mai puțin compromiși • Aurelian Pavelescu încearcă să ocupe culoarul lăsat liber de PDL și să devină principala reprezentantă a Dreptei • Fiecare dintre grupările tentate de această mișcare va lua o hotărâre în funcție de ce se va întâmpla la congresele partidelor politice, planificate în lunile care urmează
În PNL se vorbește despre trădare, iar președintele Crin Antonescu spune că nu este loc în partid și pentru el, și pentru Chiliman. În PDL se vorbește despre trădare, iar vicepreședintele Cezar Preda vrea să-l excludă pe Sever Voinescu. Fiecare dintre cei vizați are în spate un grup de lideri care fac front comun în favoarea lor. Și nu se sfiesc să îi acuze, public, pe ceilalți. Și unii, și ceilalți, așteaptă congresele partidelor din care fac parte și speră să tranșeze definitiv aceste diferende.
Se pare, însă, că unii și-au luat și măsuri de siguranță pentru cazul în care lucrurile se termină prost și au demarat negocieri cu o altă forță politică. „Beneficiarul" este Aurelian Pavelescu, cu al său PNȚCD, partid care ar putea să-i absoarbă pe mai toți politicienii de dreapta dornici de un nou început, sub o altă umbrelă. Ambiția președintelui țărănist este aceea de a transforma partidul său, care are în acest moment doar doi parlamentari, în cea mai importantă forță de dreapta. Aurelian Pavelescu a recunoscut, pentru ZIUAnews, că este în discuții cu grupul liberal condus de Andrei Chiliman și Călin Popescu Tăriceanu, pentru inițierea unui nou proiect politic. În schimb, Ludovic Orban neagă orice negociere de acest gen și susține că șeful partidului nu va putea să dea afară din partid pe niciunul dintre "rebeli".
Pavelescu recunoaște negocierile
„În acest moment, există, într-adevăr, tatonări, discuții. Eu sunt interesat de realizarea unui proiect important de partea Dreptei și PNȚCD-ul este deschis unei astfel de construcții. Sunt discuții informale, dar pot să confirm că există asemenea discuții, dar la nivel de tatonări, de dialog. Și nu numai în ceea ce privește acest grup sau un grup care ar veni din PNL, dar și din alte zone politice. Am o relație de parteneriat cu Forța Civică și cu Mihai Răzvan Ungureanu și am toată deschiderea. Mi-am asumat o inițiativă în acest sens. Mihail Neamțu nu are, deocamdată, partidul înregistrat, dar eu sunt pentru o construcție largă, și orice om care poate aduce voturi - orice voce credibilă - este binevenită. Oamenii de dreapta trebuie să ne strângem și să venim cu un proiect politic viabil. Este foarte important. Rămâne de văzut dacă va fi o alianță sau un singur partid. Rămâne de văzut, astea sunt deja detalii", a declarat, pentru ZIUAnews, Aurelian Pavelescu. Președintele PNȚCD a infirmat zvonurile conform cărora s-ar afla în negocieri și cu persoane din Partidul Social Democrat. „Nu există așa ceva. În ceea ce mă privește, nu am avut un asemenea contact", a ținut să precizeze Pavelescu.
Liderul țărăniștilor și-a anunțat intențiile și pe Facebook. În concepția sa, un argument în plus pentru facțiunea anti-Antonescu din PNL este acela că votanții liberalilor sunt, în mare parte, foști susținători ai partidului pe care îl conduce. „PNŢCD redevine, după o absenţă îndelungată, principala alternativă a Dreptei. Argumente? Reprezintă un puternic brand istoric, cu principii şi valori politice şi morale incontestabile, face parte din PPE, este partid parlamentar, nu a făcut niciodată compromisuri fatale (alianţe cu comuniştii), deţine o infrastructură importantă, menţinută cu mari sacrificii. (...) Pe de altă parte, electoratul care a migrat după 2000 spre PNL este fost votant PNŢCD, în 1996, iar captarea acestuia ar reprezenta o întoarcere acasă. Negocierile cu forţele de dreapta, precum şi cu facţiunea din PNL care nu acceptă compromiterea în alianţă cu PSD, sunt necesare", susține Pavelescu, pe pagina sa de socializare.
Ludovic Orban: „Nu contează ce-a zis domnul Antonescu!"
De cealaltă parte, Ludovic Orban - la rândul său, unul dintre liberalii aflați în conflict cu președintele PNL - susține că nu există niciun fel de negocieri cu liderul țărănist și că nici nu ar fi nevoie, pentru că niciunul dintre cei vizați nu are de gând să părăsească partidul, indiferent ce ar spune Crin Antonescu și indiferent ce se va întâmpla la congresul programat la sfârșitul lunii februarie.
„O asemenea aiureală n-am auzit în viața mea. În primul rând, nu există nicio grupare Tăriceanu. Noi suntem niște oameni pe propriile picioare, independenți, și ne manifestăm individual. În al doilea rând, Chiliman și Tăriceanu sunt membri PNL de peste 20 de ani, de la înființarea partidului. Noi nu plecăm din PNL! Nu există așa ceva! Indiferent ce se întâmplă la congres, nu pleacă nimeni din partid. Nu contează ce-a zis domnul Antonescu. Și, indiferent ce se întâmplă cu Chiliman... nu înseamnă că dacă pățește ceva Chiliman se termină lumea. Competiția în interiorul PNL este una pe termen mediu și lung, nu trebuie să se soluționeze acum. Oricum, Congresul nu face excluderi. Punctual, Chiliman nu poate fi dat afară, conform statutului, decât de Delegația Permanentă a partidului", a declarat Ludovic Orban, pentru ZIUAnews.
Acesta nu crede, însă, că Tăriceanu sau Chiliman vor candida, la congres, pentru președinția partidului, împotriva lui Crin Antonescu. Motivul ar fi acela că președintele partidului are susținerea PSD și va fi votat și la congresul social-democraților drept candidat al USL la președinție. „Mă îndoiesc că vor fi alți candidați la președinția partidului. Crin Antonescu vine cu rezultate bune, nu prea ai ce să-i reproșezi. Plus că are un mare avantaj competițional. Principalul obiectiv al PNL este câștigarea alegerilor prezidențiale. Aici, are avantaj asupra oricărui alt membru PNL, pentru că va fi votat și de către congresul PSD", a explicat Ludovic Orban.
Bătălia pentru cooptarea „trădătorilor"
Atât în PNL, cât și în PDL, plouă cu acuzații de trădare. La liberali, cel acuzat este primarul sectorului 1, Andrei Chiliman. „Domnul Chiliman a făcut niște declarații și în timpul campaniei, și acum, pe care fiecare poate să le judece în adevărul sau neadevărul lor, în inteligența sau prostia lor... În general, atitudinea pe care a avut-o și o are Andrei Chiliman e trădare. (...) Nu se poate însă, asta e clar, ca după ce vom avea un congres clarificator în multe privinţe, să rămânem, în acelaşi partid, şi eu, şi domnul Chiliman, pentru că din două una: fie congresul hotărăşte sau socoteşte că toată conducerea Partidului Naţional Liberal, în frunte cu mine, a transformat un partid pro-occidental de 20 de ani într-un partid, cum?, ex-sovietic şi aşa mai departe, şi atunci evident că plec eu, fie domnul Chiliman este un om care loveşte într-un mod trădător în acest partid şi atunci nu mai are domnia sa ce căuta", acuză președintele partidului, Crin Antonescu.
La partidul din Opoziție, lupta pentru putere în interiorul formațiunii a dus la același fel de acuzații. „Singurul lucru pe care-l poate cere Sever Voinescu este să fie dat afară repede din partid! Pentru ce ne trebuie șase luni pentru a-i da afară din partid pe toți trădătorii care au făcut campanie împotriva partidului și în favoarea adversarilor politici? Acesta este răspunsul corect la întrebările trădătorilor sau neimplicaților în această bătălie grea din 9 decembrie", spunea Cezar Preda, prim-vicepreședintele partidului, referindu-se, în primul rând, la Sever Voinescu, fostul vicepreședinte, care a demisionat după alegeri, dar și la alți colegi ai săi, aflați de aceeași parte a baricadei cu „aripa reformistă" a PDL. De altfel, aceștia sunt primii pe lista lui Pavelescu.
Provocare și joc la două capete
Așa cum declara și Ludovic Orban, nu Chiliman este cel vânat, chiar dacă este vârful de lance al răzvrătiților. Omul politic cel mai vânat în această perioadă este Călin Popescu Tăriceanu, pe care sondajele de opinie îl recomandă drept un prezidențiabil cu șanse reale la alegerile din 2014. În cazul în care cei în cauză pierd bătăliile care se vor duce în cadrul congreselor pe care cele două partide le au programate în această primăvară, este destul de probabil să asistăm la o întărire nesperată a PNȚCD și la transformarea acestuia în principala alternativă de guvernare, la alegerile de peste patru ani.
PDL, erodat de guvernare și de măsurile nepopulare luate în perioada în care a fost la putere, cu imaginea lui Traian Băsescu în fundal, ar putea să scadă și mai mult, iar membrii și susținătorii săi să migreze, în masă, către „noua" formațiune. Deocamdată, însă, toată lumea joacă la două capete.
Democrat-liberalii se luptă pentru o nouă schimbare a echipei de conducere. Aici, lupta este mai strânsă și se desfășoară surd, dar nu poate fi scos din ecuație catalizatorul Traian Băsescu. După toate calculele, Vasile Blaga și-a asigurat majoritatea necesară pentru recâștigarea președinției partidului, dar asta nu înseamnă că grupul așa-zis reformator va părăsi corabia. Este de așteptat ca președintele să prefere ca membrii acestuia să rămână pe loc, pentru a-l ajuta, din interior, să recâștige controlul. Dar cum Traian Băsescu este imprevizibil, este greu de prevăzut reacția apropiaților săi. La nivelul eșaloanelor inferioare, însă, s-au adunat destule nemulțumiri și nu este exclusă o migrare în masă, după congres.
În grupul liberal, lupta este dusă, mult mai vocal, de ambele tabere. Dacă analizăm declarațiile celor doi protagoniști, Antonescu și Chiliman, descoperim că ambii împing lucrurile spre extrem, pentru a forța un deznodământ înainte de congres. Această grabă este mult mai vizibilă în cazul celui de-al doilea. Edilul Sectorului 1 al Capitalei lansează provocare după provocare, conștient de faptul că dacă partidul dă un vot de încredere actualei echipe, nu va mai avea niciun cuvânt de spus și va fi exclus la prima abatere. În schimb, dacă este exclus între timp, eventual „la pachet" cu alți doi-trei lideri, poate provoca ceva „deranjuri" în cadrul congresului, dar poate pleca în fruntea unui grup mai mare, care nu a apucat funcții, demnități sau alte avantaje. Iar jocul său este mai agresiv acum, pentru că știe că are o alternativă. La fel cum știu și cei din PDL.
Claudiu Bran
http://www.ziuanews.ro/stiri/gruparea-chiliman-tariceanu-trateaza-cu-pavelescu-88565
- pnt's blog
- Autentificare sau înscriere pentru a posta comentarii