Libertate, dreptate şi solidaritate prin responsabilitate, credinţă şi democraţie într-o Românie modernă, prosperă şi fericită.

Exista un lucru mai rau decat oamenii rai! Abandonul oamenilor buni!

November 11, 2012pnt
Filed under:
Adrian MoraruParca iti vine sa spui ca e pacat ca s-a terminat perioada de inscriere a candidaturilor pentru alegerile parlamentare 2012 caci s-ar fi batut partidele pe Saramet, Cercel- Duca, Diaconescu – presupusii capi ai retelei bancherilor despre care aflam zilele acestea cum, ajutati de functionari din Senat, AVAS, ANAF si MECMA au luat credite cu acte false de milioane de Euro. S-ar fi intalnit cu parte din mai experimentatii lor colegi gen Dan Voiculescu sau Cristian Rizea avand dosare penale in diferite stadii de cercetare, actuali parlamentari care recandideaza pentru un nou loc de senator sau deputat.
 
Asa cum arata lucrurile la acest sfarsit de an 2012, daca esti evazionist, santajist, proxenet, valutist, traficant de carne vie, locul tau este in Parlament. O discutie convingatoare cu persoana potrivita din partid l-ar putea plasa pe oricine (chiar pe oricine, indiferent de studii, nivel de intelegere al misiunii unui parlamentar!) in bancile parlamentului, ajungand in scurt timp unul dintre legiuitorii tarii. De la faptul ca toate stirile transmise zilnic despre parlamentarii romani nu fac decat sa povesteasca despre bataliile acestora pentru imunitate ca sa nu fie anchetati, perchezitionati sau arestati si pana la impunitatea tot mai prezenta prin sfidarea unor decizii definitive ale instantelor pe care aceiasi parlamentari refuza sa le puna in aplicare, toate spun, de fapt, un singur lucru unui asemenea interlop: exista un loc in care”Nimeni nu e mai presus de lege” nu se aplica. Asemenea personaje cu minte putina dar tupeu in exces nu au dubii intelectuale cartaresciene fata de intrarea in politica.
 
Calitatea morala si profesionala a deputatilor si senatorilor se degradeaza alarmant. Din pacate semnalele constante ale societatii civile de-a lungul intregului mandat raman fara ecou spiritul civic fiind destul de absent in comunitatile din Romania. Cum cea a intregii societati este deja degradata, ar spune unii, nici Parlamentul nu poate fi mai presus. In ce ma priveste cred chiar contrariul si fac Parlamentul responsabil pentru faptul ca Romania stagneaza daca nu se afla chiar in regres in ceea ce priveste modernizarea ei. Parlamentul trebuie sa fie altfel, nu poate merge si asa, el trebuie sa fie mai educat, moral si vizionar ca sa determine in sens pozitiv modernizarea tarii.
 
Prezenta beizadelelor, a muzicienilor, a actorilor, a nevestelor sau amantelor oficiale, pe listele de candidati ale partidelor explica pe de o parte incrancenarea partidelor sa acapareze cu orice pret puterea dar si impotenta conducerii partidelor de a atrage alaturi oameni de afaceri cinstiti cu posibilitatea de contribui la sustinerea financiara a partidelor. Conducerea partidelor se complace in stadiul actual in care risca sa devina sclavii intereselor “clanurilor butoane”. Niciodata ca pana astazi conducerea partidelor nu a fost mai dependenta de baronii locali, conectati la bani pentru ca tot ei au alimentat din bani publici asa zisa patura a afaceristilor locali. Ei sunt cei care au decis candidatii. In principiu nu ar fi nimic rau in ca viata financiara a partidelor se descentralizeaza concomitent cu cea decizionala, in realitate lipsa unui echilibru datorita vulnerabilitatii centrului a dus la cresterea periculoasa a puterii polilor locali. Acolo, in plan local, controlul asupra finantarii partidelor devine complicat daca nu imposibil prin absenta cvasi-totala a mediei, a ONGurilor, a mencanismelor de control civic in general.
 
In fata acestei realitati, oamenii normali cu suparari dar si idei constructive trag tot mai des concluzia ca politica nu e pentru ei. Si se retrag in rezistenta individuala. Spirala contraselectiei e evidenta. Esecul Romaniei moderne e clar in fata noastra. Cu toate acestea raman la convingerea ca exista destui oameni inteligenti si onesti sa conduca tara asta, le lipseste curajul sa ii dea intr-o parte pe cei de la butoane. Un singur lucru e cert: intre 2013 – 2016 exista posibilitatea sa ajungeti fata in fata cu politicieni de calitate, dar nu va asteptati sa fie parlamentari. Au avut grija presedintii de partide sa ingroape credibilitatea si asa scazuta a parlamentului.
 
Your rating: None Average: 5 (1 vote)

Comenteaza pe Facebook

Comentarii recente