Libertate, dreptate şi solidaritate prin responsabilitate, credinţă şi democraţie într-o Românie modernă, prosperă şi fericită.

De ce nu ies românii în stradă pentru Justiţie liberă?

December 14, 2013pnt

Florin BudescuAdepţii Dreptei sunt atomizaţi şi dezamăgiţi. Au pus provizii în cămară şi, jigniţi şi supăraţi pe atitudinea compatrioţilor lor ce au votat Stânga, nu acceptă să protesteze alături de aceştia. Membrii nucleului dur stau în casă, cu totoşii de iarnă pregătiţi şi ciorapii de lână pe calorifer, şi-au cumpărat un pachet de tutun şi un băgsuleţ de foiţă de ţigară, stau în faţa televizorului, înjură şi vorbesc între ei la telefon şi pe Facebook.

O mare parte dintre aceşti adepţi tradiţionali ai Dreptei, care însă nu fac parte din nucleul dur, ci prin natura meseriei etc. sunt votanţi de dreapta, s-au deconectat de la actualitatea politică şi, pur şi simplu, nu mai ştiu ce se întâmplă şi nu-şi mai dau seama cât e de grav, pentru că nu au viziune de ansamblu şi nu pot face o sinteză a faptelor şi consecinţelor acestora.

De curând, o cunoştinţă a unei cunoştinţe a întrebat, consternant, la o sindrofie publică unde era prezent Adrian Năstase: “Ce, Năstase nu era în puşcărie?”. Aceasta ilustrează dramatic cele afirmate de noi anterior.

O altă mare parte a adepţilor Dreptei a făcut, în ultimii ani, o sinteză consternantă între toate nenorocirile care s-au spus pe toate canalele media despre toţi politicienii, fără să discearnă în funcţie de sursa informaţiei.

Rezultatul este că în prezent aceşti oameni sunt ferm convinşi că “toţi sunt la fel de ticăîloşi şi nu are nici un sens să ieşi în stradă pentru nici unul, mai bine îmi apăr viaţa mea şi pâinea mea proprie”.

Dacă îl întrebi pe un astfel de om cum poate să nu iasă în stradă acum ca să apere Justiţia independentă, îţi replică, după ce ai discutat cu el despre minciunile USL, că Justiţia nu e independentă, ci e a lui Băsescu şi de altfel toţi politicienii sunt la fel.

Dacă îi spui că avem de ales între Est şi Vest, îţi spune că Uniunea Europeană e o nouă URSS şi că Statele Unite e jandarmul universal global, so hack it all! Iar dacă îi spui că, dacă Băsescu nu îşi asuma tăierea salariilor bugetarilor şi pensiilor, ajungeam ca grecii din fosta clasă medie, care acum mănâncă din gunoaie, îţi replică: “Oricum noi mâncăm de la fast food gunoaie de la americani!”.

O masă semnificativă a absenteiştilor la scrutine gândeşte la fel ca absebteiștii Dreptei şi de aceea nu se manifestă. Aşijderea, majoritatea electoratului USL are aceeaşi gândire. Diferenţa e că această masă electorală uselistă nutreşte convingerea fermă că, aşa ticăloşi cum sunt, “ai noştri” (adică USL) sunt mai puţin ticăloşi ca ai lor, care ar reprezenta marele pericol.

Motivul este că formatorii de imagine şi consilierii politici i-au învăţat pe politicienii corupţi că electoratul lor ştie ce fac ei, a înţeles turpitudinea lor, deci trebuie convins că “ceilalţi” sunt mai corupţi, mai periculoşi.

Cei care ies în stradă pentru apărarea ecologiei Roşiei Montane şi contra gazelor de şist sunt exact generaţia analogă celei care a făcut Revoluţia din decembrie 1989, apoi Piaţa Universităţii ş.a.m.d..

Diferenţa dintre tinerii furioşi de la 1990 şi cei de acum este însă de educaţie. Sistemul de educaţie post-decembrist românesc nu le-a oferit acestor oameni instrumentarul cultural-educaţional care ar trebui să le fie necesar pentru a pricepe marele pericol al încercuirii Justiţiei noastre de către Sistemul Ticăloşit aflat la putere acum.

De aceea, când este vorba despre “chestii frumoase”, poetice, cu coroniţe de flori în păr, cu pet-uri pline de pietricele scuturate prin aer în ritm vag de meterhanea arăbească, cu “Salvaţi Roşia Montană” şi semnul păcii globale pe tricou, de sorginte neo-flower-power, de tipul manifestărilor contra RMGC şi exploatărilor de gaze de şist, garnisite vag cu convingeri conspirativiste aculturale, acești tineri marşează, iar când este vorba despre o chestiune mult mai abstractă şi neclară pentru ei ca statul de drept nu reacţionează, pentru că nu o consideră esenţială. În sistemul de valori al actualei generații care are rol de berbece social al schimbării nu există la loc de cinste aceste criteri înalte.

Cei care vor ieşi în masă în stradă într-un viitor ce nu se întrevede clar azi vor fi adepţii USL, nu cei ai Dreptei. Ei vor ieşi atunci când vor fi dezamăgiţi de ce fac aleşii lor, pe sistemul lor de valori. Ei vor fi dezamăgiţi adică atunci când, terminându-se banii din vistieria ţării, vom intra în criză. Cu cât criza va fi mai dramatică, ieşirea adepţilor USL în stradă va fi mai amplă.

Dacă această explozie socială (cu ciocniri, cu mizerii, cu violenţe, nu ca la marşurile albe ale Dreptei) va avea loc înainte de prezidenţiale, avem o şansă să avem un preşedinte al Dreptei. Dacă nu, şansele sunt foarte mici, pentru că Dreapta e atomizată.

Dacă va fi ales un preşedinte propulsat de USL, ne aşteaptă vremuri grele. Este posibil să avem legislative la termen după alţi doi ani, în 2016 şi, dacă ţara nu intră într-o criză majoră, să avem alţi patru ani, până în 2020, cu aceleaşi partide controlate de sistemul corupt.

Pentru că pe actuala Constituţie preşedintele care e ales pe cinci ani obţine relativ uşor un al doilea mandat, presupunând că acest preşedinte originar din USL este ales în al doilea mandat, de-abia la Legislativele din 2024, ce se suprapun peste prezidenţiale, există şansa ca establishmentul corupt uselist să fie dat jos din fruntea statului român.

Atenţie: ne referim la starea de fapte în care nu se petrece în România, în toţi aceşti ani, nimic ieşit din comun: lovitură de stat, revoluţie, alegeri anticipate, preşedinţi sau premieri demişi din funcţie, criză economică gravă etc..

Un sistem corupt de lungă durată, în care va fi atras şi PDL, alături de PNL, în timp ce o mişcare curată de Dreapta s-ar putea centra în jurul PMP, FC şi PNŢCD, cu Traian Băsescu lider.

Dar o Românie care să revină la forţe democratice aflate la guvernare ar fi una post-democraţie, cu un establishment puternic mafiotizat, o economie slăbită şi poate chiar noi partide, de extremă stângă şi extremă dreaptă, intrate în Parlament. Noi provocări şi pericole ne vor paşte atunci…

articol de Florin Budescu

http://www.revista22.ro/de-ce-nu-ies-romnii-n-strada-pentru-justitie-lib...
 

Your rating: None Average: 4.5 (2 votes)

Comenteaza pe Facebook

Comentarii recente