Libertate, dreptate şi solidaritate prin responsabilitate, credinţă şi democraţie într-o Românie modernă, prosperă şi fericită.

Corneliu Coposu, un politician contestat de contemporani

May 20, 2014pnt

Corneliu CoposuCeea ce se intampla astazi cu Basescu si intr-o oarecare masura cu liderul PNTCD, Aurelian Pavelescu, i s-a intamplat si lui Corneliu Coposu. Istoria se repeta, dar cred ca reusim sa invatam ceva din ea, iar deznodamantul poate fi unul pozitiv. Oamenii ingusti la minte, invrajbiti intr-o ura viscerala, orbiti de ranchiuna si frustrari personale, exponente ale celei mai joase spete a umanitatii, acestia sunt cei care contesta. Si nimeni nu scapa de asaltul lor.

Lui Corneliu Coposu i se reprosa ca vrea sa aduca inapoi mosierii. Unde sunt taranii care il huiduiau atunci? Muncesc fie in strainatate, in cautare de mosieri, fie muncesc pe nimic aici in tara la noii mosieri, comunisti care au pus mana pe pamanturi in prea multe cazuri in mod ilegitim. Tot lui Corneliu Coposu i se reprosa orientarea prea occidentala, faptul ca dorea sa duca Romania in Europa si in NATO. Sau i se reprosa ca este prea apropiat de regalitate. Astazi politicienii romani se calca in picioare sa se afiseze alaturi de liderii occidentali sau de Majestatea Sa Regele Mihai I.

Din pacate Corneliu Coposu nu a scapat nici de criticile unor taranisti "autentici". Printre altele, acestia i-au reprosat ca a deschis partidul si a permis multor fosti comunisti sa se inscrie in PNTCD. S-a vazut pana la urma unde a dus viziunea ingusta a acestor "taranisti" dupa moartea lui Corneliu Coposu. Partidul avea un deficit de membri foarte mare in dreptul generatiei active, 30-50 de ani. Iar cei care doreau ca partidul sa fie un club restrans, doar pentru "autentici", au fost dati afara de la guvernare, din parlament, iar in final au fost dati afara din politica si din propriul partid.

I s-a mai reprosat lui Corneliu Coposu si faptul ca a afiliat partidul la crestin-democratia europeana, unii asa-zis taranisti dupa ureche considerand ca PNT-ul a fost in perioada interbelica un partid de stanga. In realitate doctrina PNT-ul de atunci, distributismul, era una eminamente crestin-democrata. Promovand deschiderea comerciala internationala si sustinand necesitatea dezvoltarii micilor intreprinzatori si a fermierilor, PNT-ul avea o doctrina mult mai apropiata de liberalismul clasic decat Partidul National Liberal de atunci.

Nu in ultimul rand lui Corneliu Coposu i s-a reprosat ca nu a avut o atitudine mai nationalista, mai radicala, ca nu s-a opus si prin alte mijloace decat cele democratice regimului lui Iliescu. Consider ca prin atitudinea sa Corneliu Coposu a consacrat in Romania valorile democratiei, a oferit un exemplu tinerei generatii si doar varsta inaintata pe care o avea in momentul relansarii PNTCD l-a impiedicat sa se bucure de roadele actiunilor sale politice. Corneliu Coposu stia ca nu are de castigat doar o lupta politica, el a reusit sa castige inimile si mintile romanilor!

Publicat de Catalin Avramescu
http://viziunipolitice.blogspot.ro/2014/05/corneliu-coposu-un-politician...
 

Your rating: None Average: 5 (1 vote)

Comenteaza pe Facebook

Comentarii recente