Libertate, dreptate şi solidaritate prin responsabilitate, credinţă şi democraţie într-o Românie modernă, prosperă şi fericită.

Colocviul - etica memoriei - la Mănăstirea Putna

Etica memoriei PutnaÎn perioada 20-23 august 2015 s-a desfășurat la Mănăstirea Putna Colocviul „Etica memoriei”, a IX-a ediție a seriei de simpozioane organizate de Fundația „Credință și creație. Academician Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta” începând cu anul 2007.

Evenimentul a reunit, ca de fiecare dată, specialiști din diverse domenii, scriitori, artiști plastici, critici literari și de artă, istorici, profesori.

Din partea Centrului Internațional de Studii asupra Comunismului din cadrul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei a participat la colocviu cercetătoarea Andreea Cârstea cu o prezentare intitulată „Memorialul Sighet. Dimensiunile unui muzeu viu”.

Colocviul s-a încheiat la 23 august cu vizitarea Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, unde grupul a fost întâmpinat şi ghidat de muzeograful Robert Fürtos.

Stimați participanți la colocviile Putnei,
În urma colocviului Etica memoriei, desfășurat la Putna, în 20-23 august, am inițiat o scrisoare deschisă, semnată de mai mulți dintre participanți, pe care v-o facem cunoscută și la care puteți sau nu să aderați.

Vă dorim sănătate și sporire în toate!
Cu toate gândurile bune,
Oana Georgiana Enăchescu
Fundația „Credință și Creație”

Scrisoare deschisă către

Președintele României,
Guvernul României,
Parlamentul României,
Avocatul Poporului.

Noi, academicieni, profesori universitari, artiști plastici, scriitori, cercetători, doctoranzi în domeniul literelor, artei și științelor umane, membri și colaboratori ai Fundației „Credință și Creație”, reuniți la Mănăstirea Putna cu ocazia colocviului „Etica memoriei” (20-23 august 2015), atragem atenția asupra riscurilor pe care le generează promulgarea „Legii 217/2015 privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război”, o lege de inspirație stalinistă, neconstituțională, , discriminatorie, abuzivă. Ea nu răspunde unei nevoi sociale, în schimb instituie delictul de opinie. Pe baza ei vom avea din nou deținuți politici, ca în anii '50 ai secolului trecut. Cine își arogă dreptul de a stabili că o părere critică sau o judecată de valoare exprimate cu referire la o persoană, la un popor sau la o altă cultură reprezintă „ură rasială”? Cu ce drept atașamentul față de valorile naționale, față de tradiția și identitatea proprie ar putea fi echivalate de cineva cu promovarea „superiorității unei rase” sau „incitarea la xenofobie”?

Rolul legii nu este să rescrie ea istoria. Cu atât mai mult o lege nu poate să interzică memoria și să îngrădească libertatea de exprimare. Or, Legea 217 reîntemeiază instrumentele de presiune și cenzură, la fel ca în regimul comunist. Prin litera ei, sunt incriminate personalități pentru apartenența lor ideologică. În Constituție, niciun cetățean nu este discriminat pe motiv de rasă, naționalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenență politică, avere sau origine socială.

Oricare cetățean, așadar, are dreptul să-și exprime ideile și oricine le poate combate, uzând tot de dreptul la exprimare.

Noi pledăm, prin urmare, pentru libertatea memoriei, libertatea de a cerceta din punct de vedere științific trecutul, fără teama că „promovăm” persoane sau personalități care au trăit înaintea noastră.

Nu suntem un popor de „bandiți”, „fasciști”, „legionari” sau „xenofobi”, cum ne-a calificat totalitarismul comunist, regim vinovat de atâtea crime. Astfel de false etichete le-au fost aplicate în timpul comunismului (regim calificat în mod oficial drept „ilegitim și criminal”) unora dintre marii intelectuali interbelici, care constituiseră adevărate modele pentru generații întregi și care au influențat benefic societatea noastră, în întreaga ei evoluție.

În cadrul Fundației „Credință și Creație” – și în jurul ei – suntem oameni iubitori ai literelor, artei și culturii românești și universale, adepți ai unui umanism autentic și respingem orice extremism și orice violență – de oriunde ar veni ele –, ca și răsturnarea ordinii constituționale.

Solicităm, în consecință, abrogarea Legii 217/2015, ca fiind antidemocratică și generatoare de nedreptăți, punând în pericol armonia socială.

Alături de noi, inițiatorii acestei scrisori, au aderat – și pot să adere în continuare la solicitarea adresată forurilor decizionale din România – semeni de-ai noștri, oameni cu demnitate, onorabilitate și respect pentru libertatea de opinie.

1. Teodora Stanciu – Președinte Interimar Fundația „Credință și Creație”
2. Silvia Radu Oprea – sculptor
3. Acad. Alexandrina Cernov
4. Ilie Luceac – profesor doctor
5. Virgil Scripcariu – sculptor
6. Vasile Spiridon – profesor universitar
7. Gheorghiță Geană – profesor universitar
8. Doina Emilia Mândru – istoric de artă
9. Horea Paștina – pictor
10. Ioan Totu – regizor de film
11. Lucia Cifor – profesor universitar
12. Cristina Cojocaru – cercetător drd. în Istoria Artei
13. Delia Voicu – cercetător Institutul Diplomatic Român
14. Cristina Irimia – redactor de carte
15. Adrian Alui Gheorghe – scriitor
16. Ioana Diaconescu – scriitor, cercetător
17. Ioana Beldiman – conferențiar universitar
18. Raluca Naclad – profesor
19. Elena Murariu – pictor, restaurator de pictură murală
20. Mihai Șleahtițchi – profesor universitar
21. Maria Șleahtițchi – profesor universitar
22. Andreea Cârstea – doctor în istorie
23. Oana Georgiana Enăchescu – jurnalist
24. Andrei Ionescu – profesor universitar
25. Constantin Flondor – pictor
26. Dacian Andoni – pictor
27. Marius Vasileanu – profesor
28. Eugenia Bojoga – conferențiar universitar
29. Dan Iacob – scriitor
30. Grigore Ilisei – scriitor, jurnalist TV
31. Cristian Livescu – critic literar, editor
32. Doina Modola – critic de teatru
33. Marian Dragomir – inginer constructor
34. Mihaela Dragomir – biolog
35. Dr. Alexandru Bogdan Voiculescu – conferențiar universitar
36. Dr. Elvira Voiculescu – conferențiar universitar
37. Dr. Viorel Voiculescu
38. Dr. Vlad Voiculescu
39. Haralambie Șerb – profesor doctor
40. Doina Șerb – profesor
41. Victoria Uleia – economist
42. Amalia Tilici – profesor
43. Anca Iordănescu – istoric
44. Dr. Dan Băltărețu
45. Despina Băltărețu – economist
46. Ana Palabă – profesor
47. Steliana Palabă – profesor
48. Trandafira Cojocaru – sculptor
49. Dumitru Cojocaru – sculptor
50. Aurora Lia Florea - conferențiar doctor inginer
51. Graziella Flavia Mateescu - doctor inginer
52. Emilia Buzescu - professor
53. Ion Ştefan - sociolog 

No votes yet

Comenteaza pe Facebook

Comentarii recente