Libertate, dreptate şi solidaritate prin responsabilitate, credinţă şi democraţie într-o Românie modernă, prosperă şi fericită.

Alex Ştefănescu: ”Oamenii politici se simt complexați de intelectuali”

March 28, 2014Dan Birsan

Ediţia de astăzi i-a avut invitaţi pe scriitorul şi criticul de artă, Alex Ştefănescu, candidat PNŢCD la alegerile europene, şi pe Teodor Baconschi, candidat PMP. În studio s-a aflat şi Horia Tabacu, senior editor EVZ.

Tema discuţiei a fost oferta partidelor pentru alegerile europene.

LIVE TEXT
Domnule Ștefănescu ați luat decizia să vă retrageți de pe listele PNȚCD, de ce?

Alex Ştefănescu: Aș putea răspunde cu umor că am luat exemplul Elenei Băsescu, însă motivul real este că PNȚCD este un partid în plină renaștere și trebuie reprezentat de oameni activ. Eu sunt acolo ca să fac o donație de credibilitate și notorietate. Din păcate, foarte mulți intelectuali nu se înregimenstrează în partide. Acum foarte mulți tineri s-au înregistrat în PNȚCD în ultima vreme, iar eu nu pot să investesc un efort atât de mare, am de scris niște cărți. Acum PNȚCD nu mai e într-o situație disperată, are un președinte bun. Eu am de scris cărți, nu aș putea să mă dedic cu totul așa cum s-ar cuveni. Colegii au încercat să mă convingă să mă răzgândesc, dar nu au reușit.

Teodor Baconschi: Intelectualii ar trebui să-și dozeze vanitatea și să nu se considere atât de indispensabili, dar sunt pentru implicarea intelectualilor în politică.
Șeful Poliţiei Locale sector 5, Bogdan Georgescu, a făcut mai multe declarații privitoare la incidentul din clădirea Finanțelor din sectorul 5 unde două persoane au fost RĂNITE de tavanul prăbușit al unei secții financiare.

Horia Tabacu: Domnul Georgescu are farmecul domnului primar Vanghelie. Clădirea nu e așa veche față de alte clădiri, sediul Administrației Financiare din Sectorul 5 este luxos, dar numai în afară, are tot felul de accesorii, dar ar trebui să se acorde mai multă importanță consolidării.

În ceea ce privește europarlamentarele, de ce nu vin mai mulți intelectuali pe listele partidelor?

Horia Tabacu: În politică e nevoie de oameni mai murdari.

Alex Ștefăneascu: Oamenii politici se simt complexați de intelectuali. Intelectualii care intră în politică au numai de pierdut. Posturi ca Antena 3 îi denigrează, atacul la Andrei Pleșu a fost unul murdar. Dar sunt și intelectuali care fac acest efort, domnul Baconschi e un exemplu, domnul Papahagi la fel.

Sunt multe rude pe listele de europarlamentari ai partidelor. Ce părere aveți despre asta?

Teodor Baconschi: Da, am văzut ce tsunami mediatic a declanșat posibilitatea ca Elena Băsescu să candideze din partea PMP, dar nu au văzut că listele celorlalte partide sunt pline de rude. Românii nici nu știu foarte bine ce fac europarlamentarii români în PE, nu știu nici rolul lui. Dacă tu trimiți o nevastă, aceste persoane nu au trecere, nu au biografie care să le impună în dezbateri, în conducerea comisiilor.

Și Mircea Cărtărescu a scris articole pe teme politice, dar, sătul de atacurile la adresa lui, a renunțat. Cum vi se pare această atitudine?

Alex Ștefănescu: Mircea Cărtărescu n-a rezistat atacurilor brutale, murdare, care exprimă ura, parcă vor să te omoare. Mai ales că Mircea Cărtărescu e scriitor, cuvintele au o putere mare pentru el, nu poate să rămână insensibil la astfel de atacuri.

Teodor Baconschi: Există și o parte bună a societății care reacționează atunci când vede că oamenii valoroși sunt atacați din cauza afinităților politice.
Pe cine ați vrea președintele României?

Alex Ștefănescu: Eu l-aș vrea pe Teodor Baconschi pentru că este un om de stat. Aveam și o mare stimă față de Isărescu, dar am rețineri de când am văzut apropierea față de premier. Crin Antonescu mi se pare superficial, are așa o inconstitență, Victor Ponta ar fi o pacoste, o mitomanie, minte în stil comunist.
Comisia de la Veneția a criticat dur revizuirea Constituției.

Alex Ștefănescu: Nimic nu este mai rău decât o satre de indecizie, de instabilitate. Este aici un ciclu al îmbunătățirilor, nu puteam face schimbări care dovedesc un voluntarism care nu e bine gândit. Nu ne jucăm așa.

Teodor Baconschi: Vedeți, domnul Antonescu avea ca proiect cardinal revizuirea Cosntituției. E un eșec penibil, certificat și de Curtea Constituțională care a găsit 84 de articole dubioase, acum același lucru îl spune și Comisia de la Veneția. Comisai Prezidențială a făcut un proiect făcut de specialiști, cu domnul Stanomir. L-au aruncat la coș și au preferat această variantă.

Horia Tabacu: Nimeni nu este interesat cu adevărat de această Constituție. Este o mare bilă neagră în campania lui Crin Antonescu.
Ce părere aveți despre domnul Iohannis?

Alex Ștefănescu: Dumnealui nu are cu adevărat ceva în minte, este vid, se ramarcă pentru că vorbește puțin, seamănă cu Stolojan. Îți creează impresia că este un om de acțiune, asta arată ce nostalgie au românii pentru oamenii de stat. În aparență este bun, dar nu este cu adevărat.
”Evenimentul zilei” este difuzată pe B1 TV în fiecare luni, miercuri, joi și vineri, de la orele 11:00.
După emisiune puteţi participa la dezbatere pe evz.ro, în secţiunea de comentarii a articolului.

Citiţi mai mult: "Evenimentul zilei" TV: Invitaţii de astăzi sunt Alex Ştefănescu şi Teodor Baconschi - Media > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/evenimentul-zilei-tv-invitatii-de-astazi...
EVZ.ro  

No votes yet

Comenteaza pe Facebook

Comentarii recente