Libertate, dreptate şi solidaritate prin responsabilitate, credinţă şi democraţie într-o Românie modernă, prosperă şi fericită.

Prigonitii comunismului

Syndicate content
Mărturisitori români împreună cu Hristos în temnițele carliste, antonesciene și comuniste.
Updated: 27 weeks 1 zi ago

Ioan Isac, martir pentru Hristos în perioada regimului comunist

Tue, 2017-03-28 14:58

Ioan Isac a fost ţăran înstărit din localitatea Zlaşti, suburbia oraşului Hunedoara. A absolvit 6 clase elementare. Căsătorit în localitatea natală, a avut un fiu, Nicolae Isac, care va urma o carieră preoţească în aceeaşi aşezare. A suferit mai multe condamnări administrative, începând cu anul 1950, datorită atitudinii ostile regimului comunist. În octombrie 1958, este arestat şi acuzat că face parte din organizaţia secretă „Garda Albă”, care pregătea o insurecţie armată pentru înlăturarea regimului comunist. Este învinuit că a primit sarcina de a recruta noi membri în organizaţia respectivă şi că desfăşura propagandă religioasă şi anticomunistă.

„Am intrat în închisoare orb şi ies cu ochii deschişi…” - Evocarea Monahului Nicolae de la Rohia (30 martie 2017, Baia Mare)

Tue, 2017-03-28 11:46

Joi, 30 martie 2017, Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia în parteneriat cu Fundaţia N. Steinhardt şi Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului, organizează Evocarea Monahului NICOLAE DELAROHIA (N. Steinhardt), cu titlul „Am intrat în închisoare orb şi ies cu ochii deschişi…”. Manifestarea se desfăşoară în cadrul Anului Comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.

Patriarhul Justinian: între rezistență și „compromis”

Tue, 2017-03-28 10:31

„Compromis”, „supraviețuire”, „rezistență”. Termenii invocați sunt adesea utilizați în discuțiile despre atitudinea Bisericii Ortodoxe Române față de regimul comunist, neexistând o unanimitate a punctelor de vedere în acest sens. Credem că fiecare noțiune luată în singularitatea ei nu poate să descrie plenitudinea relațiilor stabilite în această perioadă între instituția ecleziastică, reprezentată în acea vreme de Patriarhul Justinian Marina, și puterea comunistă.

Lagărele bihorene ale începutului de represiune comunistă

Tue, 2017-03-28 10:15

Sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial nu va aduce pentru România mult dorita stabilitate şi siguranţă statală, din contră, odată cu pătrunderea Armatei Roşii pe teritoriul românesc se instaurează un regim de ocupaţie şi se deschide o eră dramatică a represiunii bolșevice. Mai mult, partea de vest a ţării va rămâne mai bine de jumătate de an sub conducerea Comandamentului Sovietic, administraţia românească reuşind cu greu să-şi intre în drepturi abia în primăvara anului 1945.

Despre memoria martirajului românesc din timpul comunismului

Sat, 2017-03-25 21:53

Mii de oameni și-au asumat conștient suferința în perioada comunistă, urmând lui Hristos Cel răstignit, Care le-a dat putere să reziste celui mai negru infern al reeducării. Ei reprezintă generațiile martirice ale României secolului trecut. Dan Tudorache, unul dintre iniţiatorii site-ului fericiticeiprigoniti.net, un tânăr entuziast şi preocupat de trecutul înaintaşilor noştri din perioada comunistă, a acceptat să ne vorbească despre activitatea benevolă, nobilă, pe care o desfăşoară de ani buni împreună cu câţiva prieteni. Contribuţia lor la conservarea memoriei martirajului românesc din timpul comunismului este imensă, mai ales că reuşesc să atragă atenţia publicului tânăr asupra acestui subiect.

Care a fost motivaţia principală ce a determinat apariţia site-ului fericiticeiprigoniti.net?

„Noi, cei mai tineri, eram ca niște cupe care primea nectarul înțelepciunii acestui om minunat”

Fri, 2017-03-24 00:18

Perioada 1953-1956 a fost de relaxare politică internațională, după moartea lui Stalin, când Occidentul încă spera că litigiile Est-Vest puteau fi negociate. Numai că în Octombrie, Ungaria zguduia Cortina de fier iar Colosul Sovietic refăcea ordinea la Budapesta cu Tancurile.

În România închisorile politice, deși arhipline, cunosc o afluență rapidă în toamnă după înăbușirea tendinței maghiare, de ieșire de sub Cortină.

Precum și noi iertăm... „Universitatea” Aiud

Thu, 2017-03-23 23:19

{youtube}mFH_nuUUzTs{/youtube}

Părintele Ioan Mitrică, martir pentru Hristos în perioada regimului comunist

Thu, 2017-03-23 23:03

Ioan Mitrică s-a născut în casa negustorului aromân Hristea Mitrică. Urmând exemplul fratelui mai mare, Marin, care luase calea preoţiei, Ioan Mitrică a urmat cursurile Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Decapolitul” din Craiova, promoţia 1928 şi a fost hirotonit în anul 1937 de episcopul Râmnicului Noul Severin, Vartolomeu Stănescu, pe seama bisericii din satul natal, cu hramul „Sfântul Nicolae”. Preot vrednic, a acordat o atenţie deosebită credincioşilor, cu ajutorul cărora a colectat bani pentru împrejmuirea cimitirului şi nevoilor cultului.

Debutează proiectul „Apărători ai Ortodoxiei între Dunăre și Mare în timpul comunismului”

Sat, 2017-01-21 14:15

Duminică, 22 ianuarie, în Arhiepiscopia Tomisului va debuta o serie de evenimente dedicate Anului comemorativ „Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”, în Patriarhia Română. Astfel, Departamentul Cultural-Educațional al Arhiepiscopiei Tomisului va lansa amplul proiect: „Apărători ai Ortodoxiei între Dunăre și Mare în timpul comunismului”, ce se va desfășura în două etape, după următorul program:

Comentarii recente